Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să trimită forțe militare în Ucraina pentru garanții de securitate, spune Estonia
Liderii europeni trebuie să fie pregătiți să trimită forțe militare pentru a asigura orice acord de pace Rusia-Ucraina intermediat de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna.
Deși aderarea Ucrainei la NATO ar fi cea mai bună garanție de securitate, Tsahkna a spus că desfășurarea de trupe în Ucraina pentru a asigura un acord ar putea fi următoarea cea mai bună opțiune.
„Dacă vorbim despre garanții reale de securitate, înseamnă că va exista o pace dreaptă. Atunci vorbim despre aderarea la NATO,” a spus Tsahkna într-un interviu acordat publicației Financial Times, publicat marți.
Alegeri 2024
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
„Dar fără Statele Unite este imposibil. Și atunci vorbim despre orice formă [de garanție] în sensul de trupe pe teren,” a adăugat acesta.
În timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a amenințat că va părăsi alianța militară dacă membrii europeni nu își vor crește cheltuielile de apărare.
De asemenea, el a promis că va negocia un acord rapid de pace după ce va prelua funcția în ianuarie, stârnind temeri că acordul ar putea fi inechitabil pentru Kiev.
Ministrul de Externe al Estoniei a spus că nu crede că Trump ar abandona efectiv NATO, deoarece lăsarea Europei în mâinile Rusiei nu este în interesul său.
Totuși, europenii vor trebui să își îmbunătățească semnificativ cheltuielile de apărare, a spus Tsahkna, și a îndemnat alte țări să urmeze exemplul Estoniei, crescând taxele pentru a finanța bugete de apărare mai mari.
Estonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, alocă 3,4% din PIB-ul său pentru apărare, al doilea cel mai mare procent din alianța militară transatlantică, după Polonia.
„Nu putem doar să așteptăm ce va decide Statele Unite,” a spus Tsahkna.
Sursa: Financial Times
Etichete: Rusia, Ucraina, donald trump, trupe, garantii,
Dată publicare:
19-11-2024 16:53