Liderii europeni au onorat, la Kiev, memoria victimelor Holodomorului, foametea provocată de regimul stalinist în anii '30

×
Codul embed a fost copiat

Sâmbătă, mai mulți lideri europeni au onorat, la Kiev, memoria victimelor Holodomorului, foametea provocată intenţionat de regimul stalinist în anii '30.  

Cu această ocazie și-au reînnoit sprijinul pentru Ucraina și au promis noi ajutoare militare și umanitare.

În capitala Ucrainei a avut loc un summit, la care națiunile aliate au anunțat lansarea unui plan de export de cereale, în valoare de 150 de milioane de dolari, către țările amenințate de foamete.

Aprovizionarea cu energie electrică este restabilită treptat în Ucraina

Aprovizionarea cu energie electrică este restabilită treptat în Ucraina, după ce în ultimele zile peste șase milioane de gospodării au rămas fără curent. Iar, cel mai grav este că multe dintre spitale ucrainene au fost nevoite să găsească soluții de moment pentru a putea trece peste penele de curent.

Roman Moraru-Burlescu, șeful Centrului de Oncologie din Kiev:Din păcate, cancerul nu are timp să aștepte, drept urmare continuăm cu tratamentul și astăzi. Chiar acum, luminile au fost stinse și am trecut la modul de funcționare pe generator".

Citește și
germania
Germania va defini drept „genocid” Holodomorul, foametea din Ucraina sub regimul stalinist
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Iar în timp ce medicii operau la lumina lanternelor, familiile pacienților așteaptă îngrozite ca totul să se termine cu bine.

Oleg Maican, tatăl unui pacient: O oră și jumătate este o eternitate când te uiți pe fereastră și vezi că se stinge lumina în sala de operație. Este cumplit de greu".

Ieri, aproximativ 130.000 de gospodării din Kiev erau încă fără curent, dar apa curge din nou la robinet.

Ucraina a înființat așa numite centre de invincibilitate

După bombardamentele care lovesc, cinic, infrastructura energetică în prag de iarnă, Ucraina a înființat așa numite centre de invincibilitate - adăposturi de urgență încălzite, cu apă și acces la Internet și servicii de telefonie mobilă. Peste 4.000 până acum, dar, potrivit lui Zelenski, nu sunt suficiente la Kiev.

Alexander De Croo, premierul Belgiei: „Ceea ce vedem este că îi respingeți pe ruși pe câmpul de luptă. Și mai vedem cum Rusia se întoarce împotriva populației vostre, lovește în infrastructura voastră. Vă pune populația în frig și fără apă. De aceea este atât de important pentru noi să vă fim alături".

Premierul Belgiei, dar și șefii de guvern din Lituania şi Polonia, precum și președinta Ungariei, au fost sâmbătă la Kiev, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la tragedia denumită „Holodomor" - foametea provocată intenţionat de regimul stalinist, în anii `30 și pe care Ucraina o consideră „genocid”.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: Pământul ucrainean este în prezent o arenă de luptă. Este în joc nu doar independența Ucrainei, ci și noua ordine geopolitică. Asistăm la un război care va redefini Europa. Cu toate acestea s-a dovedit că nu există o întoarcere facilă la restabilirea vechii ordini dorite de Moscova, iar Rusia din prezent este un colos ce se clatină, incapabilă să învingă o țară mult mai mică și mai puțin influentă".

De asemenea, liderii străini au luat parte la un summit al securității alimentare, la care au mai asistat, prin conferință video, președintele Franței și şefa Comisiei Europene.

Volodmir Zelenski: „Summitul nostru privind securitatea alimentară a fost susținut de peste 20 de țări. Suma totală pe care am strâns-o pentru „Cerealele din Ucraina" este  de aproximativ 150 de milioane de dolari. Și continuăm să muncim. Pregătim până la 60 de nave. Și nu este vorba doar de produse agricole ucrainene pe care le trimitem în țările care suferă cel mai mult de pe urma crizei alimentare. Împreună reafirmăm că foamentea nu ar trebui să fie folosită niciodată ca armă".

În privința armamentului greu furnizat de aliați, dintre celele aproximativ 350 de obuziere primite până acum, trupele ucrainene pot folosi cam două treimi în acelaşi timp, scrie New York Times, citând surse militare americane și ucrainene.

O treime dintre aceste piese de artilerie au nevoie de reparații în permanență, din cauza utilizării intense pe front, iar publicația americană a aflat despre înființarea unui atelier, în Polonia, pentru repararea sistemelor de armamant avariate.

Condiții grele pe front

Între timp, pe rețelele de socializare circulă imagini cu soldații ucraineni ce par a fi desprinse din vremea Primului Război Mondial. Militarii stau cu zilele în tranșeele pline de apă și noroi și dorm în paturi improvizate.

„În timp ce civilii ucraineni au probleme cu electricitatea, căldura și rețeaua în majoritatea regiunilor, apărătorii noștri din Bahmut luptă pentru libertatea Ucrainei în astfel de condiții", a comentat un oficial al ministerului ucrainean de Interne.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
90 de ani de la tragedia Holodomor, foametea provocată intenționat de regimul stalinist în Ucraina
90 de ani de la tragedia Holodomor, foametea provocată intenționat de regimul stalinist în Ucraina

Aprovizionarea cu energie electrică este restabilită treptat, în Ucraina, țara în care vineri seară șase milioane de gospodării nu aveau curent, potrivit președintelui Zelenski.

Germania va defini drept „genocid” Holodomorul, foametea din Ucraina sub regimul stalinist
Germania va defini drept „genocid” Holodomorul, foametea din Ucraina sub regimul stalinist

Parlamentul german va defini drept „genocid” foametea provocată în urmă cu 90 de ani de regimul stalinist în Ucraina, Holodomor, care astăzi capătă o nouă rezonanţă în contextul invaziei ruse, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Rusia încearcă să repete în Ucraina fenomenul Holodomor, genocidul prin înfometare al lui Stalin (The Atlantic Council)
Rusia încearcă să repete în Ucraina fenomenul Holodomor, genocidul prin înfometare al lui Stalin (The Atlantic Council)

"Atacurile necontenite asupra infrastructurii energetice a Ucrainei reprezintă represaliile noastre la atacul ucrainean cu drone împotriva flotei ruse din Crimeea. Și nu este tot ce putem face, este loc de mult mai rău", a transmis Vladimir Putin.

Supraviețuitoare a Holodomorului din Ucraina, care a ucis 7 milioane de oameni: Familiile mâncau copiii morți
Supraviețuitoare a Holodomorului din Ucraina, care a ucis 7 milioane de oameni: Familiile mâncau copiii morți

Vera Pulvas are 89 de ani și s-a născut într-un sat din Ucraina, în 1933. Ea a oferit un interviu pentru PressHUB despre Holodomorul din Ucraina.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.