Libia: Persoane inarmate au incercuit Ministerul Afacerilor Externe
Mai multe persoane inarmate au incercuit cladirea Ministerului Afacerilor Externe din Tripoli, duminica, impiedicand functionarii sa intre in birourile lor, potrivit unor jurnalisti ai AFP.
Protestatarii cer epurarea ministerului de oficiali si ambasadori care au activat in perioada fostului regim al lui Muammar Kadhafi.
Un oficial al Ministerului Afacerilor Externe a deplans metodele "extrem de ofensatoare", chiar daca revendicarile sunt "legitime", subliniind ca acest lucru nu justifica "paralizarea activitatii intregului minister".
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Potrivit unui jurnalist AFP aflat la fata locului, aproximativ 30 de vehicule, intre care mai multe dotate cu echipamente de aparare antaeriana, alaturi de zeci de persoane, au incercuit cladirea.
Analizata de Congresul General National (CGN), cea mai inalta autoritate publica din Libia, o lege privind excluderea politica a colaboratorilor fostului regim al lui Muammar Kadaffi, care risca sa afecteze numerosi oficiali de rang inalt, provoaca rumori in cadrul clasei politice libiene.
Protestatarii au afirmat ca vor urma actiunea pana ce vor obtine satisfacerea completa a revendicarilor lor, amenintand sa utilizeze aceasta metoda si in cazul altor ministere.
Excluderea politica este o obligatie, apreciaza unul dintre protestatari, declarand ca oficialii fostului regim ocupa mai multe posturi cheie, indeosebi in Ministerul Afacerilor Externe.
Recent, membrii CGN au fost incercuiti timp de mai multe ore de catre protestatari, care cereau adoptarea rapida a legii. Dupa incetarea asediului, coloana oficiala a presedintelui Congresului, Mohamed al-Megaryef, a fost tinta focurilor de arma, fara insa ca acest eveniment sa provoace victime.
Autoritatile libiene nu reusesc sa-si asigure influenta si puterea in aceasta tara, in fata numeroaselor militii inarmate.