Analiza AFP: In 2012, dezamagirea a inlocuit euforia "primaverii arabe" din Tunisia, Egipt si Libia

Primavara araba

In 2012, dezamagirea a inlocuit euforia in Tunisia, Egipt si Libia, tari in care tranzitia politica este blocata de divergente si violenta, in care economiile s-au prabusit si care se confrunta cu riscul extremismului, conform Mediafax, care citeaza AFP.


La Sidi Bouzid, un oras din zona central-vestica a Tunisiei unde un tanar vanzator ambulant, Mohamed Bouazizi, si-a dat foc la 17 decembrie 2010 intr-un gest de disperare care a declansat revolta tunisiana, pregatirile in vederea comemorarii a doi ani de la eveniment au avut loc pe fundalul unor disensiuni si polemici.

O parte a Comitetului de organizare a evenimentului a demisionat, denuntand o "acaparare" de catre islamistii din cadrul miscarii Ennahda (la putere) a acestei manifestatii, iar opozitia a profitat de acest lucru pentru a protesta fata de Guvern, incapabil, in opinia sa, sa redreseze tara.

Locuitorii acestui oras rebel considera, aproape in unanimitate, ca nu s-a schimbat nimic fata de 2010, in special in ceea ce priveste somajul, care continua sa faca ravagii. "Despre ce revolutie vorbiti? Aici nu s-a schimbat nimic", se revolta Ezzedine Nasri care, ca si Mohamed Buazizi, este un vanzator ambulant, a carui sotie, desi are o diploma universitara, nu isi poate gasi de lucru inca din 2002.

Citește și
terorism
MI-5: "Primaverile arabe reprezinta o noua amenintare terorista"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Tunisia tocmai a evitat o greva generala, la apelul sindicatului majoritar Uniunea Generala Tunisiana a Muncii (UGTT), care vrea sa protesteze fata de un atac al membrilor unor militii apropiate Ennahda. Un compromis de ultima ora cu Guvernul a permis anularea grevei fara sa se reuseasca o disipare a sentimentului care prevaleaza in tabara laica asupra intentiilor Ennahda de a islamiza, cu forta daca este necesar, intreaga tara.

Atacul impotriva UGTT face parte dintr-un "plan revansard al lui Rached Ghannouchi (liderul Ennahda) si a sustinatorilor salafisti impotriva oricarei institutii tunisiene care a contribuit la construirea Tunisiei moderniste si rationale", scrie un activist din tabara laica, Omar S'habou, pentru cotidianul Le Maghreb.

In decurs de un an, Guvernul care a castigat la alegerile din octombrie 2011, nu reuseste sa redreseze economia. In plus, este acuzat ca le-a permis salafistilor, care multiplica scandalurile, sa atace violent ambasada Statelor Unite, la 14 septembrie.

Adunarea Constituanta nu a avansat prea mult in elaborarea unei noi Constitutii, iar lucrarile sale sunt marcate de numeroase polemici intre islamisti si laici. Alegerile prevazute in 2013 risca sa fie amanate din aceasta cauza, sporind incertitudinile.

In Egipt, tara nu a fost niciodata atat de divizata, in urma unei tentative a presedintelui islamist Mohamed Morsi de a-si insusi toate puterile. Sub presiune, el a renuntat la aceste prerogative, dar a mentinut un referendum asupra unei Constitutii redactate de catre islamisti.

Sangele a curs din nou in Egipt, in timpul unor proteste violente impotriva deciziei plarezidentiale, agravand tensiunile in tara. Ca urmare, cererea unui ajutor in valoare de 4,8 miliarde de dolari, pe care Egiptul a adresat-o FMI, este blocata din cauza tulburarilor politice din tara.

In Libia, autoritatile au reusit sa organizeze alegeri generale, in iulie, si sa restabileasca productia de petrol, dar insecuritatea si amenintarile extremiste nu au disparut.

Cele opt luni de conflict armat, incheiat cu indepartarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, a lasat urme, constand intr-o proliferare a militiilor armate, a traficului de armament si aparitia unor amenintari teroriste, ilustrate de atacul de la 11 septembrie care s-a soldat cu moartea a patru americani, inclusiv ambasadorul Christopher Stevens.
Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Adevarul despre sperantele Primaverii arabe si realitate: protestatari frustrati, reforme lente
Adevarul despre sperantele Primaverii arabe si realitate: protestatari frustrati, reforme lente

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a evidentiat luni diferenta intre "sperantele" trezite in 2011 de Primavara araba si "realitatea din 2012".

MI-5:
MI-5: "Primaverile arabe reprezinta o noua amenintare terorista"

Revoltele din cadrul "primaverii arabe" au permis retelei teroriste Al-Qaida sa incerce sa se refaca si au sporit riscurile unor atacuri din partea unor "candidati britanici" la actiuni teroriste, a declarat luni Jonathan Evans, directorul MI-5.

Cele mai importante evenimente ale anului 2011 - care au scris istoria - in doar cateva minute VIDEO
Cele mai importante evenimente ale anului 2011 - care au scris istoria - in doar cateva minute VIDEO

De la Primavara Araba pana la tulburarile aparute in economia mondiala, cei de la Getty Images au adunat toate evenimentele importante ale anului 2011 intr-un singur loc, intr-un colaj video deosebit.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.