Legatura dintre virusul Zika si microcefalie, confirmata de cercetatori. Ce alte afectiuni extrem de grave poate provoca
Cercetatorii americani au stabilit pentru prima data cu certitudine ca virusul Zika poate provoca microcefalie fetala, potrivit unui studiu publicat miercuri care confirma ceea ce se suspecta de mai multe luni, informeaza agentia France Presse.
"Acum este clar, CDC a ajuns la concluzia ca Zika provoaca microcefalie si alte malformatii cerebrale severe la fat", a spus dr. Tom Frieden, director al Centers for Disease Control and Prevention (CDC), care a prezentat rezultatele studiului publicat online in revista 'New England Journal of Medicine'.
Autoritatile medicale aveau o puternica prezumtie ca virusul Zika, transmis in special prin muscatura de tantar, ar putea provoca astfel de malformatii fetusilor femeilor gravide infectate, dar nu aveau inca o certitudine in acest sens.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Microcefalia se caracterizeaza prin subdezvoltarea craniului si a creierului, afectiune care este ireversibila.
"Sunt inca multe lucruri pe care nu le cunoastem, dar nu exista nici o indoiala, Zika este o cauza a microcefaliei", a spus Frieden.
Potrivit specialistului, studiul este considerat "un punct de cotitura cu privire la aceasta epidemie" care a lovit mai ales America de Sud si, in special, Brazilia unde exista peste 1,5 milioane de cazuri, inclusiv multe femei insarcinate, precum si un mare numar de cazuri de microcefalie. In mod normal, pana acum aceasta afectiune a fost destul de rara. Insa de aceasta data, de la inceputul epidemiei in 2015 Brazilia a anuntat 907 de cazuri de microcefalie.
"Aceasta confirmare se bazeaza pe analiza extinsa a celor mai bune dovezi stiintifice efectuata de CDC si de alti experti in sanatate maternala, fetala si in boli transmise de tantari", a spus dr. Frieden, adaugand ca cercetarea va continua. "Aceste cercetari epidemiologice, clinice si moleculare au produs, fiecare in parte, date noi pe care le-am adaugat pentru a rezolva puzzle-ul", a explicat specialistul.
Unul dintre aceste studii dat publicitatii la inceputul lunii martie a aratat, in mod special, ca Zika ataca si distruge celulele cerebrale umane aflate in dezvoltare in culturile de laborator.
"Inainte nu am cunoscut niciodata o situatie in care muscatura unui tantar ar putea provoca malformatii devastatoare la fat", a mai spus el.
"Este mai infricosator decat am crezut"
De asemenea, medicii din SUA sustin ca virusul Zika este "mai infricosator" decat se credea initial. Acesta cauzeaza un numar mare de malformatii congenitale, afirma Anne Schuchat, medic al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, scrie BBC News.
"Ce am aflat despre acest virus e mai infricosator decat credeam initial", a spus ea.
Sursa: Pro TV
Etichete: virus, brazilia, transmitere, sexuala, zika,
Dată publicare:
14-04-2016 08:46