Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna

Dată publicare: 30-11-2015 09:47
Dată actualizare: 03-12-2015 00:06


"Alterand clima, suntem arhitectii propriei noastre distrugeri!", a avertizat printul Charles al Marii Britanii de la tribuna unei conferinte istorice privind schimbarile climatice, organizata la Paris.

Peste 150 de sefi de stat si de guvern, printre care si presedintele roman, cauta solutii pentru a combate incalzirea globala, in conditiile in care clima bulverseaza intreaga planeta. "Tarile dezvoltate trebuie sa-si asume un plus de responsabilitate, pentru ca polueaza de mai multa vreme, iar celorlalte state, nu trebuie sa li se rapeasca dreptul, de a se dezvolta", a declarat premierul Indiei.

Barack Obama, presedintele SUA: "Nicio natiune - mica sau mare, bogata ori saraca - nu este imuna. Sta in puterea noastra sa schimbam situatia, aici si acum. Suntem prima generatie care resimte impatul schimbarilor climatcie si ultima generatie care poate face ceva pentru a repara lucrurile."

Printul Charles: "Foarte rar in istoria umanitatii, atat de multi oameni de pe intreg Globul si-au pus nadejdea in deciziile atator de putini. Deliberarile dumneavoastra din urmatoarele 2 saptamani vor decide soarta nu doar a celor care traiesc astazi pe pamant, ci si a generatiilor inca nenascute. De aceea va indemn sa va ganditi la nepotii vostri, asa cum eu ma gandesc la ai mei si la miliardele de oameni al caror glas nu este auzit".

Evenimentul cu numele de cod COP21 este cea mai ampla conferinta dedicata climei, cea mai mare concentrare de lideri mondiali si cea mai vasta reuniune diplomatica organizata vreodata in Franta.

Un succes al reuniunii ar insemna adoptarea unui text aplicabil incepand din 2020, care sa angajeze ansamblul comunitatii internationale sa scada cu 70% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050. Obiectivul este necesar pentru a limita incalzirea climatica la maximum 2 grade fata de momentul revolutiei industriale.

In cazul depasirii pragului de 2 grade, oamenii de stinta preconizeaza o indesire a fenomenelor meteo extreme, prabusirea recoltelor si chiar scufundarea unor teritorii, New York-ul ori Londra fiind in prima linie.
Printr-o potrivire frapanta a lucrurilor, tocmai astazi Beijingul a fost invaluit intr-un nor dens de smog.

Katie Stallard, corespondent Sky News: "Avem aplicatii pe telefon care masoara calitatea aerului. Acum arata valoarea 566, in conditiile in care nivelul de siguranta este de 25. Tocmai de aceea, China chiar incearca sa se reinventeze drept lider al celor care lupta impotriva schimbarilor climatice."

Un esec al conferintei nu este totusi exclus, intrucat nu toate tarile participante sunt de acord cu forma juridica a textului final. Casa Alba respinge varianta unui tratat constrangator, a carui adoptare in Congres ar fi imposibila.

Printr-o potrivire frapanta a lucrurilor, tocmai astazi Beijingul a fost invaluit intr-un nor dens de smog.

Barack Obama, presedintele SUA: "99% dintre oamenii de stiinta spun ca planeta se incalzeste, dar noi il avem pe presedintele republican al comisiei parlamentare pentru energie si mediu care ne aduce un bulgare de zapada in sala Senatului ca sa ne arate ca inca ninge afara si ca schimbarile climatice sunt o nascocire".

Conferinta se deruleaza in conditii de securitate extreme, zona Bourget si intreg Parisul find intesate de politisti si militari.

Ce presupune nou acord

Noul acord international in domeniul schimbarilor climatice ar urma sa incorporeze un set de reguli ambitioase si obligatorii privind reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de sera si sa fie in linie cu ultimele descoperiri stiintifice si tehnologice, potrivit Presedintiei.

In ajun, in toata lumea, au avut loc demonstratii in favoarea unor actiuni ferme, care sa duca la diminuarea emisiilor de carbon. La Paris insa, situatia a degenerat. Au fost ciocniri intre grupuri violente de demonstranti si fortele de ordine, iar 174 de indivizi turbulenti si-au petrecut noaptea in arest.

In capitala Frantei este stare de urgenta dupa atentatele din 13 noiembrie, iar adunarile publice sunt interzise. Dar Place de la Republique - ce a devenit loc de pelerinaj in memoria celor 130 de victime ale atentatelor - a fost duminica camp de lupta intre grupuri de anarhisti si fortele de ordine.

"O minoritate violenta a incercat sa organizeze un cortegiu, sfidand interdictiile", a declarat ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve. "Niciun moment manifestantii de buna credinta nu s-au amestecat cu acesti indivizi pusi doar pe scandal". Zeci de indivizi mascati au aruncat asupra politistilor cu tot felul de proiectile improvizate. Inclusiv candele, pe care parizienii le-au depus, in ultimele saptamani, in memoria celor care au pierit in atacurile teroriste. Ca urmare, au fost retinute 208 persoane, dintre care 174 au fost plasate in arest preventiv

"Iata de ce demonstratiile nu sunt autorizat”, a spus presedintele Francois Hollande. “Stim ca pot aparea elemente perturbatoare, ce n-au nimic de-a face cu activistii pentru mediu. Acesti turbulenti urmaresc doar sa provoace incidente. E absolut scandalos ce s-a intamplat in Place de la Republique, unde sunt depuse flori si lumanari in memoria victimelor atentatelor."

Duminica, tot in Place de la Republique, organizatiile nonguvernamentale au initiat o actiune cu incrcatura simbolica. In locul marsului avertisment privind schimbarile climatice, piata s-a umplut de mii de perechi de incaltaminte. Inclusiv pantofi donati de vedete, dar si de personalitati ca papa Francisc ori secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO