La cât a ajuns licitația pentru o bancnotă de 20 de dolari tipărită cu o etichetă de banane pe ea

18-01-2021 09:12


La cât a ajuns licitația pentru o bancnotă de 20 de dolari tipărită cu o etichetă de banane pe ea

O bancnotă de 20 de dolari din 1996, tipărită cu o etichetă de banane Del Monte lipită de ea, a fost scoasă la vânzare de o casă de licitații din Dallas, iar cea mai mare ofertă depusă până acum este de peste 57.000 de dolari.

 

”Bancnota Del Monte”, o bancnotă unică de 20 de dolari imprimată peste o etichetă autocolantă pentru banane, este scoasă la vânzare de Heritage Auctions din Dallas, valoarea actuală a licitației care are ca termen final data de 22 ianuarie fiind de 57.500 de dolari, scrie CNN.

Bancnota este unică datorită etichetei autocolante, care s-a lipit în timpul procesului de tipărire și poartă acum o parte din sigiliul Trezoreriei și numărul de serie imprimat peste.

Licitația actuală este de 57.500 de dolari, cu un cost total de 69.000 de dolari, cu tot cu taxe.

Acest tip de eroare de imprimare pe o bancnotă este denumită obstrucție.

„Cele mai multe bancnote cu erori de obstrucționare rezultă din faptul că o bucată de hârtie, bandă scotch, bandă sau alte resturi se atașează la stocul valutar în timpul procesului de tipărire și, ulterior, rămân undeva pe bancnotă", explică Leonard Augsburger, de la Washington University.

 

O astfel de bancnotă cu erori se vinde de obicei cu sume între 100 și 1.000 de dolari

 

Potrivit acestuia, majoritatea bancnotelor cu astfel de obstrucții se vând cu prețuri cuprinse între 100 și 1.000 de dolari.

Dar „bancnota Del Monte este mai spectaculoasă”, a adăugat Augsburger.

Potrivit Heritage Auctions, bancnota tipărită la Fort Worth Western Currency Facility a apărut pentru prima dată în 2003, când un student din Ohio a listat-o spre vânzare pe eBay. O luase de la un bancomat.

"O mulțime de bani cu erori care ies din bancomat sunt foarte greu de observat", a declarat Dustin Johnston, vicepreședinte al Heritage Auctions.

„Aceasta este una dintre acele erori cu adevărat incredibile, care este imediat evidentă. Este tactilă, așa că dacă scoți banii afară și doar îi numeri, probabil vei simți doar înălțimea crescută a autocolantului. Și atunci bineînțeles că îți sare în ochi”, a adăugat Johnston.

În 2003, bancnota s-a vândut pe eBay cu aproximativ 10.000 dolari. A fost vândută din nou în 2006, într-o licitație organizată tot de către Heritage Auctions, cu peste 25.000 de dolari.

Rămâne un mister modalitatea prin care eticheta de banane și-a făcut loc pe bancnotă, dar este posibil ca acțiunea să fi fost deliberată.

Tipărirea monedei federale are loc în trei etape: prima dată spatele, apoi fața, iar în a treia etapă se adaugă numărul de serie și sigiliul federal.

"Prin examinarea autocolantului și a supraimprimării, este clar că autocolantul a fost aplicat după ce fața a fost tipărită și înainte de a fi aplicat numărul de serie și sigiliul", a spus Augsburger.

 

Eticheta pare a fi fost lipită în glumă

 

"Amplasarea autocolantului este interesantă - dacă ar fi plasat pe alte părți ale bancnotei, nu s-ar putea dovedi că a fost aplicat între a doua și a treia etapă. Acest lucru sugerează o plasare deliberată", a adăugat el.

Odată cu utilizarea sporită a instrumentelor digitale pentru a elimina erorile, rareori se găsesc obstacole reținute pe bancnote. Johnston spune că este o șansă la un milion.

"Acesta este poate unul dintre ultimele banknote cu obstrucții cu adevărat mari pe care le vom vedea", a spus el.

Johnston crede, de asemenea, că este posibil ca autocolantul să fi fost plasat pe bancnotă ca o glumă.

"Suntem întotdeauna atrași de lucrurile care merg prost. Acesta este unul dintre acele lucruri care - nu numai că a mers prost, dar este fantastic din punct de vedere vizual. Și este distractiv pe deasupra", a spus Johnston.

 

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO