La alții se poate. Țara europeană în care se va vota la alegeri de pe telefonul mobil
În acest an, românii își vor exprima opțiunile electorale la alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.
Conform calendarului stabilit de coaliția PSD-PNL, alegerile din 2024 vor avea loc în lunile iunie, septembrie și decembrie.
În timp ce românii vor merge la urne pentru a vota, estonienii își vor putea exprima opțiunile electorale direct de pe telefoanele mobile, cu ajutorul unei aplicaţii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Parlamentul de la Tallinn a aprobat, marţi, un proiect de lege în acest sens înaintat de guvernul statului baltic, membru al Uniunii Europene şi NATO.
Potrivit proiectului de lege, votul electronic va fi posibil nu doar de pe computere, ci de pe aplicaţii speciale pentru sistemele comune de operare pe telefoanele mobile.
Cerinţele tehnice vor fi stabilite de comisia electorală înainte de fiecare alegeri.
Modificarea legii ar urma să intre în vigoare în octombrie. Prin urmare, opţiunea de vot de pe mobil nu va putea fi utilizată în alegerile din iunie pentru Parlamentul European.
Potrivit ministrului eston pentru economie şi IT, Tiit Riisalo, noua reglementare este menită să ţină cont de schimbarea din comportamentul de utilizator al cetăţenilor.
"O proporţie semnificativă din activităţile digitale zilnice ale oamenilor s-au mutat de pe computere pe dispozitive smart, iar e-Estonia trebuie să fie accesibilă oricui pe aceste platforme noi şi foarte răspândite", a spus ministrul.
În 2005, Estonia a fost prima ţară din Europa care a permis votul online în alegerile politice.
Pe plan internaţional, procedura este una controversată în multe state, din cauza îndoielilor privind fiabilitatea ei.
În acest stat baltic, căruia îi place să-şi spună e-Estonia, această procedura prevalează: mai mult de jumătate dintre toate voturile au fost exprimate digital în alegerile parlamentare din martie 2023.
Cei 1,2 milioane de cetăţeni ai acestui stat baltic pot face aproape absolut orice online în viaţa lor de zi cu zi.
Estonia este considerată un deschizător de drumuri şi un pionier al digitalizării şi administraţiei electronice în Europa.