Kuleba: „Ucraina are nevoie de tancuri occidentale, nu de cele vechi din epoca sovietică”

×
Codul embed a fost copiat

În Ucraina, Rusia a încălcat din nou ce a promis - o încetare a focului la Mariupol, pentru evacuarea celor aproximativ 200 de civili, rămași încă în buncărele de la „Azovstal”, acuză un comandant militar al luptătorilor, care încă rezistă în subteran.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Asaltul a continuat, la fel ca luptele sângeroase, în interiorul zonei industriale. Iar rachetele rusești au lovit diverse orașe din Ucraina. Un consilier al președintelui Zelenski a spus că o contraofensivă împotriva rușilor nu poate fi pornită mai devreme de jumătatea lunii viitoare, când ucrainenii speră că vor primi mai mult armament greu de la aliați. Atenție, urmează imagini și detalii,care vă pot afecta emoțional.

Ar putea fi ultimele zile ale bătăliei pentru controlul total al Mariupolului. Bombardamentelele ruse au crescut tot mai mult în intensitate și forțele ruse par să fi lansat o ofensivă totală în zona industrială Azovstal.

Citește și
trupe
Kremlinul anunţă că este la curent cu faptul că statele NATO furnizează informaţii secrete Kievului
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

Denis Prokopenko, comandantul regimentului Azov: „Inamicul a pătruns pe teritoriul combinatului siderurgic. Se dau lupte grele și sângeroase. Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea cu orice preţ”.

Potrivit unui consilier al ministerului ucrainean al Apărării, ruşii ar fi găsit un trădător printre foştii muncitori de la Azovstal - un electrician, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri, iar acum încearcă să pătrundă în subteran, acolo unde este ultima reduta a aparatorilor din Mariupol.

Pe de altă parte, Rusia a anunțat o încetare a focului timp de trei zile, până sâmbătă, între 8 dimineaţa şi 6 seara, pentru evacuarea ultimilor civili - al căror număr este estimat la 200 - care mai sunt în bunkerele subterane, alături de ultimii luptători ucraineni.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Este tendința Federației Ruse de a îmbrățișa așa-zisa pauză umanitară, de a se deghiza ca un actor care joacă rolul preocupărilor umanitare, doar pentru a relua imediat bombardamentele și violența”.

Și Kievul este sceptic în privința menținerii armistițiului și președintele Zelenski a cerut ajutorul ONU și Crucii Roșii.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am vorbit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre ceea ce s-a făcut și despre ce mai rămâne de făcut pentru a-i salva pe locuitorii din Mariupol și pe apărătorii orașului. Mai sunt încă, acolo, civili, femei, copii... E nevoie de timp pentru a-i scoate pe acești oameni din buncăre, din locurile subterane unde s-au ascuns. În condițiile date nu putem folosi echipamente speciale pentru a îndepărta dărâmăturile. Totul este făcut cu mânile goale”.

Investigație AP: 600 de victime după atacul asupra Teatrului Dramatic din Mariupol

Pe de altă parte, o investigaţie a agenției Associated Press arată că numărul victimelor de la teatrul Mariupol, bombardat pe 16 martie, este cel puțin dublu față de cel estimat inițial. Ar fi murit probabil 600 de oameni, aflați atunci în adăposturile de la subsolul teatrului sau in apropierea clădirii.

Oksana Syomina, supraviețuitoare a teatrului din Mariupol: „Toți acei oameni sunt încă sub dărâmături, pentru că mormanele de moloz sunt încă acolo. Nimeni nu i-a dezgropat. Zona este o mare groapă comună”.

Zeci de oameni au fost răniți la Kramatorsk, în regiunea Donețk, după bombardamentul de miercuri noapte. Primarul local spune că proiectilele au explodat într-o zonă rezidențială din partea centrală a orașului.

Unele imagini surprind momentul când rachetele rusești lovesc un pod din Dnipro, în timp ce mașinile circulă pe el.

Volodimir Zelenski: „Invadatorii ruși au lansat un alt atac cu rachete asupra orașelor noastre - Dnipro, Nikolaev, Odesa, Zaporijia, orașe din Donbas și alte regiuni. Aceste crime vor primi un răspuns din partea justiției, dar și un răspuns concret, pe câmpul de luptă”.

SUA: Rusia atacă infrastructura critică din partea de vest

Forțele ruse încearcă să lovească depozite de armament si transporturi cu arme livrate de occidentali, precum și căile de acces prin care acestea ajung la trupele ucrainene.

John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului: „Forţele ruseşti încearcă să lovească ceea ce noi considerăm a fi ținte de infrastructură critică din partea de vest. Credem că acesta este un efort de a încerca să perturbe capacitatea ucrainenilor de a-și spori puterea militară și de a se întări”.

În pofida acestor lovituri, Statele Unite sunt încă în măsură să livreze asistență militară în regiune, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Dar, este mare nevoie de tancuri moderne, spune ministrul ucrainean de Externe.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Tancuri occidentale, nu cele vechi din epoca sovietică. Avem nevoie de tancuri occidentale. Nu ne mai putem baza pe aprovizionarea cu armament din epoca sovietică. Vom pierde unele teritorii și războiul se va prelungi, dacă nu primim aceste arme la timp”.

Mii de ucraineni încearcă zilnic să scape din Herson, singura capitala regionala din sudul Ucrainei, aflata sub controlul rușilor.

Altfel, Rusia a anunțat că armata sa a simulat lovituri cu rachete balistice Iskander, cu capabilități nucleare, în enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică, situată între două țări membre ale Uniunii Europene, Polonia și Litiuania. Dar rachetele Iskander au o rază de acțiune de până la 700 de kilometri, putând lovi, de exemplu Berlinul, capitala Germaniei.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut "unele mici progrese" în regiunea Donbas, susține Pentagonul

Oleksandr Makhov
Mesajul emoționant transmis de Zelenski pentru fiul unui jurnalist ucrainean ucis în luptă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, miercuri noaptea, că un jurnalist ucrainean, şi-a pierdut viaţa în luptele date în afara oraşului Izium.

activista rusia
FOTO O activistă rusă şi-a cusut gura în semn de protest faţă de războiul din Ucraina

Activista rusă Nadejda Saifutdinova, din oraşul Ekaterinburg, din Urali, şi-a cusut gura în semn de protest faţă de campania militară rusă în Ucraina, a anunţat miercuri organizaţia neguvernamentală OVD-Info.

tancuri
Consiliul Europei: Rusia recreează ororile celui de-al Doilea Război Mondial

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic, a declarat că Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei.

azovstal
Nou asalt asupra Azovstal. Cine este trădătorul care le-ar fi indicat ruşilor intrarea în catacombe

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici.

armata ucraina
Ruşii vor să organizeze o „paradă a prizonierilor” la Mariupol. 2.000 de civili vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene

Ocupanţii ruşi vor să organizeze la 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, şi intenţionează să îmbrace 2.000 de civili în uniforme ale armatei ucrainene.

vladimir putin
Vladimir Putin s-ar pregăti pentru o lovitură de stat. FSB ar încerca să îl înlăture de la Kremlin

Apar tot mai multe zvonuri privind o posibilă lovitură de stat în Rusia. Nemulțumiți de situația în care a ajuns Rusia, oficilialii FSB și foști generali ar intenționa să pună capăt războiului și să îl înlăture pe Putin de la Kremlin, scrie Mirror.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut
Război în Ucraina, ziua 71. Forțele ruse au făcut "unele mici progrese" în regiunea Donbas, susține Pentagonul

Știrile PRO TV v-au prezentat, joi, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Kremlinul anunţă că este la curent cu faptul că statele NATO furnizează informaţii secrete Kievului
Kremlinul anunţă că este la curent cu faptul că statele NATO furnizează informaţii secrete Kievului

Kremlinul a anunţat, joi, că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte state membre NATO furnizează ”în mod constant” informaţii secrete Kievului, dar nu va împiedica Rusia să îşi îndeplinească obiectivele în Ucraina, scrie Reuters.

Lukaşenko: Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă. Putin nu vrea ”conflict direct” cu NATO
Lukaşenko: Folosirea armelor nucleare este inacceptabilă. Putin nu vrea ”conflict direct” cu NATO

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarată nu se aştepta ca ”operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească atât de mult şi a susţinut că face ”tot posibilul” pentru a opri conflictul, într-un interviu acordat, joi, Associated Press.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.