Kremlinul laudă Ungaria că ia „poziții suverane” în cadrul UE. „Rusia urmărește aceste evoluții”
Kremlinul a transmis luni că salută faptul că Ungaria ia „poziții suverane” în multe chestiuni din cadrul UE, în timp ce se află în conflict cu Bruxelle-ul care a propus tăierea a miliarde de euro din fondurile europene destinate Budapestei.
Într-o videoconferință cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește evoluțiile legate de Ungaria, după ce Comisia UE a recomandat în weekend suspendarea unor finanțări în valoare de 7,5 miliarde de dolari către Budapesta, din cauza corupției din această țară, potrivit Reuters.
Este primul astfel de caz din blocul celor 27 de naţiuni europene care este vizat de o astfel de sancţiune, menită să protejeze mai bine statul de drept - notează Reuters.
Alegeri 2024
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă o subminare a democrației în Polonia și Ungaria.
Ungaria a promis că îşi va îndeplini toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene pentru a debloca fondurile UE.
Într-o declaraţie făcută duminică, ministrul ungar al dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil de negocierile cu UE, şi-a exprimat speranţa că măsurile luate de Ungaria vor fi suficiente pentru a convinge Comisia Europeană că vor fi implementate dispozitivele necesare pentru protejarea fondurilor comunitare.
„Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situaţiei până la 19 noiembrie. Vom reevalua situaţia şi vom acţiona în consecinţă”, a declarat comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, într-o conferinţă de presă.
Decizia finală revine Consiliului, instituţie ce reprezintă statele membre şi care va avea la dispoziţie o lună pentru a lua o hotărâre. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.