Kremlinul acuză Ucraina că vrea război. Planurile lui Putin privind Europa

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 17 Februarie 2018 11:15
Categorie: Internaţional
serghei lavrov si vladimir putin

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a avertizat Occidentul asupra pericolelor care decurg din susţinerea Ucrainei împotriva Rusiei.

Rusia vrea să vadă Europa puternică şi stabilă, continentul european este cel mai mare partener comercial-economic al său, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-un interviu acordat vineri Euronews, informează RIA Novosti.

"Vrem să vedem Europa puternică şi stabilă. Ea este principalul nostru partener comercial-economic, în pofida tuturor evenimentelor negative din ultimii trei ani. Europa rămâne inclusiv cel mai mare partener al nostru în domeniul investiţiilor", a subliniat Lavrov.

Ministrul de externe rus a dat asigurări că Moscova este interesată ca Europa să se dezvolte în mod stabil, previzibil şi consecvent. "Avem multe planuri", a spus el.

În acelaşi interviu, Lavrov a declarat că Rusia nu a fost niciodată "ostatica aşteptărilor legate de Trump". "Nu aş spune că am fost ostaticii vreunor aşteptări. În prezent se fac multe speculaţii conform cărora Moscova a 'mizat' pe Trump şi a pierdut", a declarat şeful diplomaţiei ruse, recunoscând totodată că anumiţi politicieni şi parlamentari ruşi s-au exprimat într-adevăr în mod personal "în favoarea alegerii lui Donald Trump preşedinte al SUA".

"Însă toţi oficialii ruşi, începând cu preşedintele şi terminând cu ministrul de externe (...) nu au mizat pe nimeni şi au subliniat foarte clar că, în orice situaţie, în orice ţară, Rusia este gata să coopereze cu acel preşedinte şi acel guvern care au fost aleşi de poporul statului respectiv", a spus Lavrov.

Referitor la situaţia din Ucraina, ministrul de externe al Rusiei susţine în interviul pentru Euronews că Occidentul "este iritat de acţiunile arogante ale Kievului" şi de faptul că puterea de decizie din Ucraina nu aparţine preşedintelui, ci "partidului radical al războiului", printre care neofasciştii, care-l influenţează. "Aud aceasta din partea colegilor mei occidentali", a declarat Lavrov, exprimându-şi speranţa că Occidentul, "care a declanşat acest scenariu în Ucraina, s-a trezit în sfârşit la realitate".

"În principiu, noi subliniem faptul că această cerinţă - sau cu Rusia, sau cu Occidentul - constituie 'evul mediu'. (...) În Germania, în alte ţări europene, inclusiv în Franţa, a început să se conştientizeze necesitatea revenirii la construcţia unui spaţiu economic comun" (cu Rusia), a subliniat Lavrov. El a declarat că Rusia i-a propus de nenumărate ori Comisiei Europene să înceapă dialogul cu Comisia Economică Eurasiatică.

Referitor la situaţia din Siria, Serghei Lavrov a caracterizat drept "lipsă de viziune" şi chiar "rea intenţie" a SUA sprijinul acordat de acestea kurzilor din Siria. "De la începutul acţiunilor lor în Siria, americanii au mizat pe kurzi şi au ignorat nemulţumirea Turciei", a constatat Lavrov, subliniind că trupele speciale americane se află pe teritoriul Siriei ilegal, fără invitaţie din partea Damascului sau mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

serghei lavrov si vladimir putin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Statele Unite ameninţă Rusia, după atacul informatic NotPetya, atribuit Kremlinului
Statele Unite ameninţă Rusia, după atacul informatic NotPetya, atribuit Kremlinului
Șefa delegației Ucrainei la NATO acuză: „Ungaria ajută Rusia să distrugă Alianța din interior”
Șefa delegației Ucrainei la NATO acuză: „Ungaria ajută Rusia să distrugă Alianța din interior”
Parlamentul moldovean condamnă amestecul Rusiei în activitatea politică de la Chişinău
Parlamentul moldovean condamnă amestecul Rusiei în activitatea politică de la Chişinău
VIDEO PROTVPLUS.RO
Strasbourg
Internauții aduc un omagiu victimelor atacului din Strasbourg. FOTO
Momentul în care oamenii blocați pe un stadion cântă Marseilleza, în memoria victimelor din Strasbourg. VIDEO
Reacția simpatizanților ISIS, după atacul din Strasbourg. Atacatorul ar fi frecventat grupuri de islamiști
Atacul din Strasbourg. Reacția lui Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani
Cine este atacatorul din Strasbourg. Are 29 de ani și era considerat „un risc pentru securitate”
Atacul din Strasbourg. MAE: „Nu au fost confirmate victime de cetățenie română”
Dan Nica
Atac armat în Strasbourg. Europarlamentar român: ”Oraș aflat sub teroare”
Moment stânjenitor pentru Theresa May. A rămas blocată în mașină, de față cu Merkel. VIDEO
Scene incredibile în Biroul Oval: Trump a început să se certe cu opoziția. VIDEO
Atac armat într-o catedrală din Brazilia. Sunt cel puţin 6 morţi
Momentul în care un bărbat pătrunde ilegal în curtea Parlamentului. „Venim după voi, politicienilor!”
Legitimaţia oferită de Stasi lui Putin pe vremea când era agent KGB