Der Spiegel: Kövesi, alungată în România, apreciată la Bruxelles. „Va trebui să își facă dușmani în aproape 24 de țări”

Laura Codruța Kövesi
Getty

Publicația germană Der Spiegel i-a dedicat un articol președintei Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kövesi.

Jurnaliștii din Germania au subliniat lupta lui Kövesi împotriva corupției, care implică aproape 600 de investigații demarate de agenția pe care o conduce de un an, implicând miliarde de euro în daune aduse bugetului Uniunii Europene.

„Dacă ești interesat să o întâlnești pe Laura Kövesi, trebuie să treci mai întâi printr-o poartă de securitate,” a relatat Der Spiegel de la clădirea unde muncește românca în vârstă de 49 de ani.

„Un paznic apare repede, iar apoi Kövesi apare în pragul ușii – păr negru, un zâmbet larg și o apariție impresionantă. Kövesi are 1.82 metri, poartă o jachetă și pare suficient de puternică cât să meargă prin pereți. Pare să își fi găsit chemarea,” a scris publicația.

„Pentru prima dată, unei instituții UE îi este permis să investigheze state membre, să le pună sub acuzare și să dispună sechestrarea de bunuri. Nu prea este surprinzător, poate, că nu este chiar binevenită peste tot,” a mai scris ziarul.

Jurnaliștii Der Spiegel au reușit să vadă biroul lui Kövesi

Jurnaliștii Der Spiegel au reușit să vadă cum arată biroul lui Kövesi, în ciuda faptului că vizitatorilor nu li se permite accesul în general din motive de securitate. „Are o icoană cu Fecioara Maria pe birou, dar altfel, nu există nimic personal care ar putea dezvălui ceva despre femeia care lucrează aici,” au relatat ziariștii.

Apoi, aceștia au spus că președinta EPPO vrea să arate lumii că Europa îi ia în vizor pe cei care le fac rău contribuabililor europeni, citând-o pe Kövesi spunând: „Victoria noastră va fi atinsă când oamenii vor avea încredere în EPPO”.

De ce crede publicația din Germania că misiunea lui Kövesi este „imposibilă”

Însă Der Spiegel a pus la îndoială scopul lui Kövesi, spunând că este o misiune „imposibilă”. „Ca investigator de top al Europei, va trebui să își facă dușmani în aproape 24 de țări. În același timp, trebuie să atragă la fel de multe țări de partea ei pentru a crește resursele și influența agenției. Trebuie să își păstreze independența și să își păstreze distanța, în timp ce își mărește rețeaua în același timp. Cel mai important este, totuși, că va trebui să crească profilul EPPO în Europa. Fiecare zi este o luptă pentru a determina când poate arunca armura în care s-a închis”.

Site-ul german amintește apoi de parcursul carierei lui Kövesi, care a început prin a investiga crimă organizată în Sibiu, iar la vârsta de 33 de ani a devenit prima femeie din România care a ocupat funcția de procuror general. În 2013, aceasta a condus DNA, despre care Der Spiegel a spus că a fost subfinanțat pentru a afecta calitatea muncii anti-corupție.

Publicația a descris-o pe Kövesi ca „idolul mișcării anti-corupție” ca urmare a incendiului de la clubul Colectiv. Apoi, a amintit că investigația de corupție împotriva lui Liviu Dragnea a declanșat o acțiune de înlăturare a lui Kövesi, dar și de concedierea ei de către Klaus Iohannis în 2018 în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că a fost o concediere ilegală, lucru de care aceasta își amintește cu furie.

Der Spiegel concluzionează că în România, politicienii și presa s-au coalizat împotriva lui Kövesi - dar la Bruxelles, românca este apreciată

Der Spiegel a concluzionat că, în București, politicienii „se adunau împotriva ei”, iar televiziunile afiliate statului „au făcut campanii negative” la adresa ei și că hackerii și-au propus să îi spioneze familia și prietenii.

În ciuda tuturor zvonurilor care au rezultat în România, Kövesi a căpătat o reputație pentru „curajul” ei la Bruxelles, fostul candidat Andrés Ritter, care a pierdut postul obținut de aceasta, spunând că „nimeni nu întruchipează valorile EPPO în felul în care o face ea”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
NEWS ALERT Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării

Călătorii ar putea să plătească mai mult pentru zboruri, după ce o măsură împotriva poluării a fost votată de comitetul de mediu din Parlamentul European (PE).

Recomandări
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri
Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt înregistrate aproape 2.000 de cazuri

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă la nivel național, în urma creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare, precum și a numărului mare de spitalizări.

De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”
De ce a început DNA urmărirea penală a IPS Teodosie: ”Singura noastră pretenție e comisionul de 20%”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are un nou dosar penal la DNA. De această dată este acuzat de cumpărare de influență.

Mărturii șocante, obținute de BBC. Gruparea teroristă Hamas a violat și a mutilat femei în atacul din 7 octombrie 2023
Mărturii șocante, obținute de BBC. Gruparea teroristă Hamas a violat și a mutilat femei în atacul din 7 octombrie 2023

BBC afirmă că a auzit și a văzut înregistrări care reprezintă dovezi de viol, violență sexuală și mutilare a femeilor în timpul atacurilor Hamas care au avut loc în 7 octombrie.