Der Spiegel: Kövesi, alungată în România, apreciată la Bruxelles. „Va trebui să își facă dușmani în aproape 24 de țări”

Laura Codruța Kövesi
Getty

Publicația germană Der Spiegel i-a dedicat un articol președintei Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kövesi.

Jurnaliștii din Germania au subliniat lupta lui Kövesi împotriva corupției, care implică aproape 600 de investigații demarate de agenția pe care o conduce de un an, implicând miliarde de euro în daune aduse bugetului Uniunii Europene.

„Dacă ești interesat să o întâlnești pe Laura Kövesi, trebuie să treci mai întâi printr-o poartă de securitate,” a relatat Der Spiegel de la clădirea unde muncește românca în vârstă de 49 de ani.

„Un paznic apare repede, iar apoi Kövesi apare în pragul ușii – păr negru, un zâmbet larg și o apariție impresionantă. Kövesi are 1.82 metri, poartă o jachetă și pare suficient de puternică cât să meargă prin pereți. Pare să își fi găsit chemarea,” a scris publicația.

„Pentru prima dată, unei instituții UE îi este permis să investigheze state membre, să le pună sub acuzare și să dispună sechestrarea de bunuri. Nu prea este surprinzător, poate, că nu este chiar binevenită peste tot,” a mai scris ziarul.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Jurnaliștii Der Spiegel au reușit să vadă biroul lui Kövesi

Jurnaliștii Der Spiegel au reușit să vadă cum arată biroul lui Kövesi, în ciuda faptului că vizitatorilor nu li se permite accesul în general din motive de securitate. „Are o icoană cu Fecioara Maria pe birou, dar altfel, nu există nimic personal care ar putea dezvălui ceva despre femeia care lucrează aici,” au relatat ziariștii.

Apoi, aceștia au spus că președinta EPPO vrea să arate lumii că Europa îi ia în vizor pe cei care le fac rău contribuabililor europeni, citând-o pe Kövesi spunând: „Victoria noastră va fi atinsă când oamenii vor avea încredere în EPPO”.

De ce crede publicația din Germania că misiunea lui Kövesi este „imposibilă”

Însă Der Spiegel a pus la îndoială scopul lui Kövesi, spunând că este o misiune „imposibilă”. „Ca investigator de top al Europei, va trebui să își facă dușmani în aproape 24 de țări. În același timp, trebuie să atragă la fel de multe țări de partea ei pentru a crește resursele și influența agenției. Trebuie să își păstreze independența și să își păstreze distanța, în timp ce își mărește rețeaua în același timp. Cel mai important este, totuși, că va trebui să crească profilul EPPO în Europa. Fiecare zi este o luptă pentru a determina când poate arunca armura în care s-a închis”.

Site-ul german amintește apoi de parcursul carierei lui Kövesi, care a început prin a investiga crimă organizată în Sibiu, iar la vârsta de 33 de ani a devenit prima femeie din România care a ocupat funcția de procuror general. În 2013, aceasta a condus DNA, despre care Der Spiegel a spus că a fost subfinanțat pentru a afecta calitatea muncii anti-corupție.

Publicația a descris-o pe Kövesi ca „idolul mișcării anti-corupție” ca urmare a incendiului de la clubul Colectiv. Apoi, a amintit că investigația de corupție împotriva lui Liviu Dragnea a declanșat o acțiune de înlăturare a lui Kövesi, dar și de concedierea ei de către Klaus Iohannis în 2018 în ciuda faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că a fost o concediere ilegală, lucru de care aceasta își amintește cu furie.

Der Spiegel concluzionează că în România, politicienii și presa s-au coalizat împotriva lui Kövesi - dar la Bruxelles, românca este apreciată

Der Spiegel a concluzionat că, în București, politicienii „se adunau împotriva ei”, iar televiziunile afiliate statului „au făcut campanii negative” la adresa ei și că hackerii și-au propus să îi spioneze familia și prietenii.

În ciuda tuturor zvonurilor care au rezultat în România, Kövesi a căpătat o reputație pentru „curajul” ei la Bruxelles, fostul candidat Andrés Ritter, care a pierdut postul obținut de aceasta, spunând că „nimeni nu întruchipează valorile EPPO în felul în care o face ea”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării
Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării

Călătorii ar putea să plătească mai mult pentru zboruri, după ce o măsură împotriva poluării a fost votată de comitetul de mediu din Parlamentul European (PE).

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.