Kosovo face un pas spre aderarea la Consiliul Europei. Decizia finală privind aderarea va fi luată de Comitetul Miniştrilor
Kosovo a făcut marţi un nou pas spre aderarea la Consiliul Europei, cu un aviz favorabil din partea Adunării Parlamentare a instituţiei paneuropene salutat imediat de Pristina, scrie AFP.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care îşi ţine săptămâna aceasta la Strasbourg (estul Franţei) a doua sesiune a anului, "a recomandat ca Kosovo să fie invitat să devină membru al Consiliului".
Cu toate acestea, APCE a decis "să controleze respectarea unei lungi liste de angajamente şi obligaţii chiar de la aderarea sa", se arată într-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Decizia finală privind aderarea va fi luată de Comitetul Miniştrilor, organul executiv al Consiliului Europei, format din miniştrii de externe ai celor 46 de ţări membre.
"Adunarea Parlamentară spune +da+ Kosovo", şi-a exprimat bucuria pe Facebook premierul kosovar Albin Kurti. Pristina este acum la doar "un pas" de aderare, a insistat el.
"Astăzi este o zi a ruşinii", a reacţionat invers Ivica Dacic, ministrul sârb de externe, a cărui ţară nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de Kosovo: "Pentru prima dată în istorie, a fost formulată o recomandare de aderare pentru ceva care nu este un stat" şi care "nu îndeplineşte condiţiile fundamentale în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor".
În avizul său (adoptat cu 131 de voturi pentru, 29 contra şi 11 abţineri), APCE a considerat că aderarea va duce la "consolidarea normelor în domeniul drepturilor omului prin garantarea accesului" la aceste drepturi în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) "pentru toţi cei aflaţi sub jurisdicţia Kosovo".
Aceasta a salutat drept "un pas major înainte" soluţionarea conflictului din jurul drepturilor de proprietate ale mănăstirii ortodoxe Decani asupra a 24 de hectare de teren care o înconjoară, o dispută care datează de mai bine de douăzeci de ani. Guvernul kosovar a anunţat la jumătatea lui martie că a recunoscut drepturile acestei mănăstiri asupra acestor terenuri.
Pe de altă parte, crearea unei "asociaţii a municipalităţilor cu o majoritate sârbă" ar constitui "un pas important" pentru a garanta protecţia drepturilor sârbilor kosovari şi "ar urma să fie inclusă" în cererea de aderare examinată de Comitetul Miniştrilor, conform APCE.
Adunarea Parlamentară a subliniat "că un număr de state membre ale Consiliului Europei nu recunosc Kosovo ca stat" şi a lansat un apel la "diplomaţie", "dialog" şi "compromis".