Motivul pentru care a fost anulată întâlnirea bilaterală Klaus Iohannis - Donald Trump

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump și-a anulat toate întâlnirile bilaterale de joi, de la Bruxelles. Președintele american avea programată o întâlnire cu Klaus Iohannis, de la ora 11:00.

Potrivit unor surse oficiale citate de corespondentul Știrilor Pro TV, Donald Trump avea programate mai multe întâlniri bilaterale chiar în timpul reuniunii. Însă, în cadrul reuniunii au fost discuții contradictorii și a trebuit să rămână în sală.

La reuniune au rămas doar aliații, nu și statele partenere.

Cei doi președinți s-au întâlnit anul trecut, la Washington.

De la ora 11.30, preşedintele Iohannis va lua parte la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Şefi de Stat şi de Guvern cu parteneri operaţionali „Resolute Support” şi posibili parteneri operaţionali, iar la finalul summitului va susţine o declaraţie de presă.

Citește și
Liviu Dragnea
Suspendarea preşedintelui, anunţată pentru toamnă. "Ştie doar să ceară, ca un dictator"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Preşedintele Klaus Iohannis declara, miercuri, la sosirea la Bruxelles, că summitul NATO este extrem de important pentru Alianţă şi cu accente deosebite pentru România. Iohannis a precizat că împărţirea echitabilă a sarcinilor este necesară, pentru că nu poate fi acceptată ideea că unii contribuie şi alţii beneficiază.

Împărţirea echitabilă a sarcinilor este necesară. Nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie şi alţii beneficiază. România încă de acum câţiva ani, de când am preluat mandatul, a avut poziţia pe care am repetat-o de fiecare dată. România nu mai este de mult un simplu receptor de securitate, România a înţeles că în NATO beneficiezi de protecţia NATO, dar noi vrem să fim furnizor de securitate pentru întreaga regiune. Chiar prima acţiune mare politică pe care am făcut-o când am început mandatul a fost să adun toate forţele politice şi împreună am hotărât să alocăm 2% pentru apărare, mult mai repede decât se convenise pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Noi am început deja de anul trecut, noi luăm treburile acestea foarte în serios, şi dotarea, şi oferirea de securitate, de asta suntem prezenţi cu foarte mulţi oameni în Afganistan, suntem prezenţi în Irak, în Kosovo”, a declarat şeful statului.

Liderii NATO au căzut de acord miercuri, în prima zi a summit-ului de la Bruxelles, să întărească apărarea, să intensifice eforturile în lupta anti-terorism şi să împartă responsabilitatea securităţii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

"Deciziile pe care le-am luat astăzi arată că Europa şi America de Nord lucrează împreună. NATO oferă rezultate şi suntem determinaţi să ne păstrăm cei aproape un miliard de cetăţeni în siguranţă”, a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.

Cei 29 de lideri aliaţi au lansat o nouă iniţiativă prin care NATO va fi pregătită pentru o eventuală situaţie de urgenţă: 30 de batalioane de infanterie mecanizată, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă vor fi pregătite în 30 de zile.

De asemenea, NATO va lansa o nouă misiune de pregătire militară în Irak şi va spori sprijinul acordat Iordaniei şi Tunisiei în lupta lor contra terorismului.

Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state - între care şi România - vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
CCR a respins sesizarea lui Iohannis cu privire la Legea organizării judiciare
CCR a respins sesizarea lui Iohannis cu privire la Legea organizării judiciare

Curtea Constituţională a României a respins, joi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară, potrivit unor surse judiciare.

Suspendarea preşedintelui, anunţată pentru toamnă.
Suspendarea preşedintelui, anunţată pentru toamnă. "Ştie doar să ceară, ca un dictator"

Tema suspendării preşedintelui Klaus Iohannis rămâne deschisă, existând "un lung şir de încălcări ale Constituţiei", a declarat miercuri liderul PSD, Liviu Dragnea.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.