Kim Jong-un este dispus în continuare să se întâlnească pe 12 iunie cu Donald Trump

kim jong un
Getty

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a exprimat "voinţa neabătută" de a se întâlni cu preşedintele SUA, Donald Trump, pe 12 iunie, a anunţat agenţia oficială de presă de la Phenian, KCNA, preluată de Reuters.

Kim şi-a făcut cunoscută poziţia sâmbătă, în cursul unei întâlniri neanunţate public în prealabil cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, arată sursa citată.

Cu aceeaşi ocazie, cei doi conducători coreeni au convenit să se întâlnească din nou pe 1 iunie, informează KCNA. Primul summit inter-coreean a avut loc pe 27 aprilie, la Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei; dialogul de sâmbătă s-a desfăşurat în acelaşi loc.

Joi, Trump îi comunicase printr-o scrisoare liderului de la Phenian că summitul americano-nord-coreean din Singapore nu va mai avea loc; ulterior, el a revenit asupra acestei poziţii şi a declarat că întâlnirea istorică este totuşi posibilă pe 12 iunie. Sâmbătă, Casa Albă a anunţat că o echipă de la Washington se va deplasa în Singapore cu scopul de a face pregătirile necesare pentru orice eventualitate.

Coreea de Sud: Kim Jong-un şi-a reafirmat angajamentul pentru denuclearizare şi dorinţa de a pune capăt deceniilor de confruntare

Citește și
kim jong-un in coreea de sud
Moon Jae In şi Kim Jong-un au convenit asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, şi-a reafirmat dorinţa pentru denuclearizare şi pentru organizarea unui summit cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, informează agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.

"Preşedintele Kim Jong-un şi-a exprimat încă o dată în mod clar angajamentul pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene ca urmare a promisiunii sale din Declaraţia de la Panmunjom şi şi-a exprimat dorinţa de a pune capăt istoriei de război şi confruntare printr-un summit reuşit între Coreea de Nord şi Statele Unite", a declarat Moon referindu-se la ultima sa întâlnire cu liderul nord-coreean care a avut loc sâmbătă.

''Noi, cei doi lideri, am convenit că summitul Coreea de Nord-SUA trebuie să aibă loc cu succes", a declarat el într-o conferinţă de presă televizată transmisă la nivel naţional.

Ultimul summit inter-coreean a avut loc în partea nord-coreeană a localităţii Panmunjom, situată la frontieră, chiar pe linia de demarcaţie militară care împarte cele două Corei. Prima întâlnire Moon-Kim a avut loc în partea sud-coreeană din Panmunjom în 27 aprilie.

Preşedintele american, Donald Trump a anunţat joi anularea summitului planificat cu liderul nord-coreean, citând furia extraordinară şi ostilitatea deschisă a Nordului, doar pentru a sugera mai târziu că întâlnirea ar putea avea totuşi loc, conform planului.

"Explicând rezultatele întâlnirii mele cu preşedintele american Trump, care a avut loc zilele trecute, am transmis mesajul că preşedintele Trump este ferm dispus să pună capăt relaţiei ostile cu Coreea de Nord şi să consolideze cooperarea economică în cazul în care preşedintele Kim va decide asupra denuclearizării complete şi o va pune în practică", a spus Moon.

Preşedintele sud-coreean a efectuat o vizită la Washington de luni până miercuri. El a spus că întâlnirea sa surpriză cu Kim a avut loc la sugestia liderului nord-coreean, care şi-a exprimat vineri speranţa de a se întâlni pentru un dialog sincer.

"De asemenea, întrucât atât preşedintele Kim, cât şi preşedintele Trump doresc cu sinceritate o întâlnire reuşită între Coreea de Nord şi Statele Unite, am subliniat necesitatea ca cele două părţi să elimine orice neînţelegere prin comunicare directă şi să aibă un dialog suficient asupra problemelor de pe ordinea de zi care trebuie abordate la summitul lor", a spus preşedintele Moon, adăugând că "preşedintele Kim a fost şi el de acord".

Moon a insistat că SUA trebuie să fi confirmat în mod independent dorinţa Nordului de a denucleariza, spunând că altfel preşedintele SUA nu ar fi acceptat o întâlnire cu liderul nord-coreean.

Ceea ce a provocat cea mai recentă dispută ar fi putut fi incertitudinile persistente resimţite de Phenian în legătură cu garanţiile de securitate, a remarcat el.

"Preşedintele Kim Jong-un a afirmat clar încă o dată ieri că angajamentul său de a finaliza denuclearizarea rămâne ferm. Ceea ce rămâne nesigur pentru preşedintele Kim Jong-un este dacă el poate avea încredere în promisiunea Statelor Unite de a încheia relaţia lor ostilă şi de a garanta securitatea Coreei de Nord odată ce Nordul denuclearizează", a adăugat preşedintele sud-coreean.

Moon a mai spus că întâlnirea sa cu liderul nord-coreean poate ajuta la reluarea summitului Trump-Kim, dar a spus că soarta acestei întâlniri istorice va depinde în mare măsură de dialogul direct dintre cele două ţări.

Trump a spus anterior că ţările se află în prezent în dialog. Duminică (ora Seulului), preşedintele SUA a declarat că un summit în 12 iunie este încă posibil.

Moon a mai declarat că doreşte să organizeze un summit trilateral împreună cu Donald Trump şi Kim Jong-un în cazul în care întâlnirea lor bilaterală va avea loc cu succes.

"În cazul în care summitul dintre Coreea de Nord şi Statele Unite se va desfăşura cu succes, aş dori să văd eforturi pentru a pune capăt în mod oficial războiului (coreean) printr-un summit tripartit al Sudului, al Nordului şi al SUA", a spus el.

Coreea de Sud şi Coreea de Nord sunt tehnic în stare de război, deoarece conflictul intercoreean dintre 1950-1953 s-a încheiat doar cu un armistiţiu.

Moon şi Kim au promis să facă eforturi comune pentru a înlocui armistiţiul coreean cu un tratat de pace în primul lor summit la sfârşitul lunii trecute.

La ultima lor întâlnire, liderii celor două Corei au convenit să poarte discuţii ori de câte ori este necesar, a declarat Moon conferinţa de presă.

"Vreau să dau o mare însemnătate celor mai recente convorbiri, care au avut loc ca şi cum ar fi fost un eveniment obişnuit între prieteni", a spus el. "Sunt convins că acesta este modul în care trebuie să se întâlnească Coreea de Sud şi Coreea de Nord", a conchis preşedintele sud-coreean.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Motivele pentru care Kim Jong-un se deplasează cu dificultate
Motivele pentru care Kim Jong-un se deplasează cu dificultate

Mersul istoric al lui Kim Jong-un în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei aproape că l-a lăsat fără suflu pe liderul de la Phenian.

Moon Jae In şi Kim Jong-un au convenit asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene
Moon Jae In şi Kim Jong-un au convenit asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit vineri, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare "completă" a Peninsulei Coreene.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.