Moon Jae In şi Kim Jong-un au convenit asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreene
Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit vineri, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare "completă" a Peninsulei Coreene.
Acordul face parte din declaraţia comună transmisă după întrevederea celor doi lideri în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul între cele două părţi după războiul din 1950-1953, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.
"Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a obţine o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene", se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Moon Jae In şi Kim Jong Un împărtăşesc opinia că măsurile recente adoptate de Phenian sunt "extrem de semnificative" şi "importante" pentru eforturile de denuclearizare şi au convenit ca fiecare să-şi respecte obligaţiile care îi revin în privinţa acestei chestiuni, se mai menţionează în document.
Cele două Corei au convenit de asemenea să atragă sprijin şi cooperare din partea comunităţii internaţionale în favoarea denuclearizării Peninsulei Coreene.
Acordul în problema nucleară vine în contextul în care Coreea de Nord şi SUA ar urma să organizeze un summit fără precedent fie în mai, fie la începutul lui iunie. Chestiunea denuclearizării va fi cel mai probabil unul din principalele subiecte de pe agenda de discuţii dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.
Moon Jae In şi Kim Jong Un au participat vineri la un summit istoric, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcaţie militară care divizează Peninsula Coreeană.
Kim Jong Un s-a declarat "copleşit de emoţie" după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953).
La invitaţia neaşteptată a liderului nord-coreean, cei doi şefi de stat au dat scurt mâna de partea nord-coreeană a frontierei, după care s-au deplasat pe jos la Casa Păcii, structură de sticlă şi beton situată în partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul.
"Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii", a spus, în debutul întâlnirii, Kim Jong Un, a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului.
Arsenalul atomic nord-coreean s-a aflat în centrul discuţiilor, iar Moon şi-a exprimat speranţa la începutul întrevederii că va fi încheiat "un acord ambiţios pentru a oferi întregului popor coreean şi oamenilor care vor pacea un mare cadou".
Kim a fost însoţit de Kim Yo Jong, sora sa şi cel mai apropiat consilier, precum şi de responsabilul său pentru relaţiile intercoreene. Moon a fost flancat de şeful serviciilor de informaţii sud-coreene şi de şeful său de cabinet.
Această reuniune ilustrează spectaculosul dezgheţ diplomatic care se produce în peninsulă de când Kim a surprins întreaga lume când a anunţat la 1 ianuarie că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Coreea de Sud.
Kim Jong-un, copleșit de emoție
Kim Jong Un s-a declarat "copleşit de emoţie" după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953).
La invitaţia neaşteptată a liderului nord-coreean, cei doi şefi de stat au dat scurt mâna de partea nord-coreeană a frontierei, după care s-au deplasat pe jos la Casa Păcii, structură de sticlă şi beton situată în partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul.
"Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii", a spus Kim, a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului.
Desfășurarea evenimentelor de vineri:
UPDATE 11:30 Kim și Moon s-au întors de la plimbare în Casa Păcii, pentru întâlnirile de după-amiază.
UPDATE 10:30 Kim Jong-un și președintele sud-coreean au plantat un copac la granița dintre cele două țări și urmează să reia discuțiile.
UPDATE 09:30 Kim a revenit pe teritoriul Coreei de Nord într-o limuzină neagră, înconjurată de bodyguarzi.
Discuţiile au durat circa două ore, după ceremoniile iniţiale şi declaraţiile optimiste făcute în faţa presei de cei doi oficiali.
Programul primului summit inter-coreean după mai bine de un deceniu continuă cu prânzul, pe care Kim şi Moon nu îl iau împreună. Ei se vor întâlni din nou după-masă (ora locală) şi vor relua dialogul după ce vor planta un copac la frontieră.
Liderul de la Phenian a trecut graniţa la pas.
Presa nord-coreeană a anunţat că dictatorul comunist va discuta cu "sufletul deschis" despre obţinerea păcii, prosperităţii şi reunificarea peninsulei.
North Korean leader Kim Jong-un has crossed the demilitarized zone (DMZ) and is welcomed by South Korean President Moon Jae-in. A ceremony is underway to mark the beginning of their historic summit https://t.co/UnPZyaf4iI pic.twitter.com/gVYpcEztqY
— CBS News (@CBSNews) 27 April 2018
Conform unui program stabilit până la cel mai mic detaliu, Kim Jong Un a fost dus de o maşină până la linia de demarcaţie militară care separă cele două țări. Liderul nord-coreean a trecut pe jos graniţa şi a fost întâmpinat de preşedintele sud-coreean Moon Jae-In. O gardă de onoare i-a însoţit până la Casa Păcii, clădirea care găzduieşte reuniunea.
Discuţiile formale au început după ceremonia de bun-venit şi un scurt schimb de impresii.
Kim Jong-un: ”Trecutul ne-a învăţat că dacă nu punem în aplicare înţelegerile convenite, îi dezamăgim pe oamenii care au aşteptări mari de la noi. Sper ca ultimii 11 ani, scurşi de la ultimul summit bilateral, să nu fi fost complet irosiţi. Şi sper ca de acum înainte să ne întâlnim mai des şi să rezolvăm toate problemele. Cred că putem avea un nou început, este intenţia şi convingerea cu care am venit la această întâlnire.”
This is the first time I've heard Kim Jong-Un's voice and what the heII pic.twitter.com/0cMOKwY8kg
— ♔빈벨벳 ???? #레드벨벳 #배드보이♔ (@BaepsaeJoohyun) 27 April 2018
Moon Jae-In, preşedintele sud-coreean: ”Sper să avem o întâlnire cu rezultate bune şi să ajungem la un acord, astfel încât să putem oferi popoarelor noastre şi lumii întregi, care speră la pace, un dar uriaş.”
Kim Jong-Un a sosit la discuţii însoţit de nouă oficiali, printre care sora lui, care a făcut parte şi din delegaţia trimisă de Phenian la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud. Spre deosebire de summiturile din 2000 şi 2007, din delegaţia nord-coreeană fac parte şi oficiali militari şi diplomaţi de top, detaliu care i-a încurajat pe sud-coreeni.
Discuţiile se vor axa pe de-nuclearizarea peninsulei şi pe reluarea relaţiilor între cele două ţări aflate, de facto, în stare de război, dar şi pe paşii necesari pentru încheierea păcii.
Coreea de Nord a anunţat, într-un aparent gest de bunăvoinţă, că suspendă temporar testele nucleare şi de rachetă. A reieşit însă că nici nu mai putea să continue, întrucât complexul a devenit ne-utilizabil după testul din septembrie.
Summitul istoric ar putea crea condiţii prielnice pentru viitoarea întâlnire între Kim Jong Un şi Donald Trump, care ar trebui să aibă loc până în iunie.
Mike Pompeo, proaspăt confirmat secretar de stat american, l-a întâlnit pe liderul nord-coreean la începutul lunii. Casa Albă a dat abia ieri publicităţii două instantanee din timpul întrevederii menite să pregătească reuniunea la nivel înalt.
Donald Trump nu pare să aibă aşteptări prea mari de la o viitoare întâlnire cu liderul comunist.
"Poate se va întâmpla să mă ridic să plec, respectuos. Poate întâlnirea nici nu va avea loc. Cine ştie."
Preşedintele a mai spus că administraţia americană ia în calcul trei sau patru date pentru întâlnirea cu Kim, dar şi cinci locuri posibile.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: coreea de nord, Coreea de Sud, summit, kim jong-un, moon jae-in,
Dată publicare:
27-04-2018 07:29