Kim Jong-un a lansat „cea mai puternică armă strategică din lume”. „Racheta monstru” poate ajunge până în SUA. GALERIE FOTO
Coreea de Nord vrea să fie ”cea mai puternică forţă strategică din lume”, a anunţat Kim Jong un la o ceremonie de prezentare a unei noi rachete balistice intercontinentale, la care fiica sa, Kim Ju Ae, a apărut în public pentru a doua oară.
Kim Jong Un i-a recompensat cu o serie masivă de promovări pe militarii şi cercetătorii implicaţi în dezvoltarea noii rachete de tip Hwasong-17, supranumită ”racheta monstru” de către analişti militari - capabilă să atingă teritoriul continental al Statelor Unite, conform news.ro.
Această rachetă balistică intercontinentală a fost testată la 18 noiembrie şi a căzut în apă, în largul Japoniei.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Hwasong-17 este ”arma strategică cea mai puternică din lume” şi constituie ”un salt magnific înainte către dezvoltarea tehnologiei montării unor ogive nucleare pe rachete balistice”, şi-a exprimat entuziasmul dictatorul, citat duminică de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.
Cercetători, militari şi însărcinaţi cu acest program au contribuit la ”scopul construirii celei mai puternice arme din lume”, şi-a exprimat el satisfacţia.
Dictatorul subliniază, în ordinul prin care i-a recompensat pe participanţii la acest program de înarmare, că dezvoltarea unei forţe nucleare are ca scop ”apărarea în mod fiabil a demnităţii şi suveranităţii statului şi poporului”.
„Cea mai puternică forță strategică din lume”
Este vorba despre ”cea mai mare şi cea mai imporantă cauză revoluţionară, iar obiectivul ultim este deţinerea celei mai puternice forţe strategice din lume, forţa absolut, fără precedent a secolului”, a proclamat el.
Hong Min, de la Institutul Coreean al Unificării Naţionale, consideră că promovarea de către Phenian a unui tir Hwasong-17 are ca obiectiv să consolideze statutul Nordului de putere nucleară.
„Prin lansarea ”Hwasong-15, în 2017, (Nordul) viza să devină o naţiune capabilă să ameninţe teritoriul american cu arma atomică, însă ultima rachetă (de acest tip) se concentrează asupra obiectivului (Nordului) de a deveni statul cel mai puternic dotat cu ICBM”, estimează el.
Cotidianul oficial Rodong Simun a publicat duminică peste zece fotografii în care Kim Jong Un pozează în compania a sute de civili şi militari în timpul ceremoniei, însoţit de ”fiica sa mult iubită”.
Ju Ae, al doilea copil al dictatorului
Existenţa acestei fiice a fost dezvăluită prima oară săptămâna trecută, când presa nord-coreeană a publicat fotografii cu aceasta în timp ce asista, împreună cu tatăl său, ţinându-se de mână, la lansarea Hwasong-17.
În imaginile publicate duminică, adolescenta, care ar fi ce de-al doilea copil al lui Kim Jong Un, Ju Ae, apare purtând un palton negru, braţ la braţ cu tatăl său.
În unele dintre imagini, tatăl şi fiica pozează împreună în faţa rachetei, în compania unor militari în uniformă.
Apariţia bruscă a acestui copil a relansat speculaţii cu privire la viitoarea transmitere a puterii dinastiei din Coreea de Nord, în care Kimn Jong Un i-a succedat tatălui său, Kim Jong il, şi bunicului său Kim Il Sung.
Serviciile sud-coreene de informaţii estimează că Kim Jong un, care s-a căsătorit în 2009, are trei copii.
Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene de la Seul, consideră că prezenţa fiicei lui Kim jong Un este menită să prezinte Hwasong-17 drept ”protectoarea viitoarei generaţii”.
”Se pare că el va continua să facă paradă cu fiica sa, cu diverse ocazii, şi să o folosească drept instrument de propagandă”, apreciază el.
În afară de promovarea participanţilor la programul de înarmare, regimul a acordat distincţia ”Erou al republicii Populare democratice Coreene (RPDC)” vehicului care a lansat racheta, la 18 noiembrie, anunţă KCNA în altă depeşă.
Lansarea ”a dovedit în mod clar lumii că RPDC este o putere nucleară cu drepturi depline”, potrivit agenţiei.
Această serie de autofelicitări ale regimului intervin în contextul în care tensiunile se află la un apogeu în peninsula coreeană, în urma unei serii de teste de rachetă ale Phenianului, şi după ce Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia şi-au consolidat cooperarea militară şi manevrele comune în regiune.
Coreea de Nord şi-a proclamat în septembrie statutul de putere nucleară ”ireversibilă”, închizând astfel în mod definitiv uşa oricăror negocieri în vederea dezarmării.
Ea a ameninţat apoi Statele Unite cu o ripostă nucleară, în cazul unui atac.
Seulul şi Washingtonul se aşteaptă, de altfel, ca Phenianul să efectueze în curând un test nuclear, care ar fi şaptelea test din istoria sa şi primul după cinci ani de zile.