Karel Schwarzenberg a murit. Fostul şef al diplomaţiei cehe avea 85 de ani
Fostul ministru ceh de externe Karel Schwarzenberg, una dintre principalele figuri ale tranziţiei ţării de la regimul comunist la democraţie, a murit la vârsta de 85 de ani, a declarat duminică un vechi coleg politic.
El fusese internat la un spital din Viena, săptămâna trecută, a relatat presa cehă. Site-ul de ştiri Echo24, care a anunţat duminică decesul său, a precizat că familia s-a aflat la căpătâiul său.
„Karel Schwarzenberg a murit”, a confirmat pe X Miroslav Kalousek, fondatorul partidului TOP09, pe care Schwarzenberg l-a condus la începuturile sale. „A fost unul dintre cei mai importanţi şi mai amabili oameni din viaţa mea. Fie ca el să se odihnească în pace, Republica Cehă ar trebui să îi fie veşnic recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut în mod dezinteresat pentru ea”, a scris politicianul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Karel Schwarzenberg s-a născut într-o familie nobiliară cehă şi a devenit unul dintre principalii consilieri ai prietenului său Vaclav Havel după ce fostul disident a câştigat primele alegeri libere din ţară, în 1990. Ulterior, a fost de două ori ministru de externe între 2007 şi 2013. A fost un susţinător puternic al unei integrări mai aprofundate în Europa şi, deşi a fost un conservator declarat, atracţia sa s-a extins la grupurile cu gândire liberală şi la tinerii din politică.
Schwarzenberg şi-a petrecut o mare parte din viaţă în exil, deoarece familia sa s-a numărat printre ţintele principale ale comuniştilor care au preluat puterea printr-o lovitură de stat în 1948, confiscând vasta proprietate a familiei Schwarzenberg, care includea castele, păduri şi terenuri agricole, în principal în sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Austria.
În timpul exilului în Austria, unde a preluat în cele din urmă proprietatea familiei, a sprijinit mişcarea anticomunistă pentru drepturile omului şi a sponsorizat o bibliotecă de literatură cehă interzisă.
După Revoluţia de catifea din 1989, care a răsturnat în mod paşnic regimul comunist din Cehoslovacia de atunci, Schwarzenberg a devenit şeful de cabinet al lui Havel.
Schwarzenberg a preluat un rol mai activ în politică în calitate de senator în 2004 şi a ajutat la înfiinţarea partidului TOP09, care este un partener minoritar în coaliţia guvernamentală de centru-dreapta aflată acum la putere.
„Dragă Kary, îţi mulţumim pentru tot ceea ce ai făcut pentru ţara noastră”, a declarat partidul pe X.
În 2013, Schwarzenberg a candidat la preşedinţie, dar a pierdut în faţa lui Milos Zeman, o altă figură marcantă a politicii cehe de după 1989, dar foarte controversată, care şi-a încheiat al doilea mandat prezidenţial la începutul acestui an.