Justiţia belgiană a suspendat decizia Guvernului de a închide teatrele şi sălile de spectacol
Justiţia belgiană a suspendat marţi închiderea teatrelor şi a sălilor de spectacol anunţată săptămâna trecută de prim-ministrul Alexander De Croo pentru a opri răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, relatează AFP.
Autorităţile nu au demonstrat „în ce mod sălile de spectacol din sectorul cultural ar fi locuri deosebit de periculoase pentru sănătatea şi viaţa oamenilor deoarece favorizează răspândirea coronavirusului până în punctul în care este necesară ordonarea închiderii'', a apreciat Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă belgiană.
Guvernul belgian a decis pe 22 decembrie să închidă teatrele, sălile de spectacol şi cinematografele, provocând indignarea lumii culturale în Belgia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Câteva mii de persoane, 5.000 conform poliţiei, au protestat la Bruxelles pentru a cere retragerea acestei măsuri.
Prudenţă în faţa noii variante Omicron
Premierul belgian Alexander de Croo, al cărui guvern federal a convenit asupra acestor măsuri împreună cu regiunile Flandra, Valonia şi Bruxelles, a justificat aceste decizii prin prudenţă în faţa noii variante Omicron, despre care se ştie că este mai transmisibilă decât Delta.
Obiectivul, a precizat liberalul flamand, este de a „încetini răspândirea″ Omicron, de a „gestiona presiunea asupra spitalelor″ şi de a se garanta că şcolile se vor deschide pe 10 ianuarie.
Unele cinematografe, cum ar fi „Grignoux” din Liege şi „Namour” sau teatrul „Toison d’Or” din Bruxelles, au anunţat că nu se vor supune autorităţilor ca răspuns la o decizie „ineptă”, în timp ce asociaţii precum „Liga Drepturilor Omului” sau „Federaţia Angajaţilor din Artele Spectacolului” pregătesc acţiuni în justiţie împotriva închiderilor.
Nemulţumirea faţă de autorităţile federale şi regionale din Belgia, care, în urmă cu mai bine de o lună, ca răspuns la creşterea numărului de infecţii, au început să întărească măsurile cu cerinţe precum închiderea barurilor şi restaurantelor pe timp de noapte şi obligativitatea telemuncii în proporţie de 80 %, s-a extins şi în comunitatea academică şi ştiinţifică.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus, restrictii, belgia, coronavirus europa, varianta omicron,
Dată publicare:
28-12-2021 22:36