Juncker, greu de înlocuit la vârful UE. Sistemul Spitzenkandidat ar putea dispărea
Liderii UE nu au reuşit joi seară să ajungă la un acord privind numirile la vârful instituţiilor Uniunii, astfel că un summit de criză a fost convocat pentru 30 iunie.
Negocierile pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene în următorii cinci ani au eşuat joi, un summit de criză fiind convocat pentru data de 30 iunie, scrie AFP. Principalul punct al negocierilor este şefia Comisiei Europene.
'Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultările', a anunţat în cursul nopţii preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
'Ieri eram de un optimism prudent. Astăzi sunt mai degrabă prudent decât optimist', a anunţat Tusk pe Twitter după discuţia cu cei doi lideri.
Emmanuel Macron refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE). Atât liderul Renew Europe, Dacian Cioloş, cât şi cel al socialiştilor, Iratxe Garcia, au anunţat că nu vor susţine candidatura lui Manfred Weber dacă va fi supusă la vot.
Sistemul Spitzenkadidat ar putea dispărea
Totuşi, PPE a decis să menţină candidatura lui Manfred Weber. Dar, în condiţiile actuale, şanse mai mari are Frans Timmermans, candidatul socialiştilor. Este probabil ca sistemul Spitzenkandidat, susţinut de Parlamentul European, să dispară complet, dacă Weber, al cărui partid a obţinut cele mai multe voturi, nu va deveni următorul şef al Comisiei Europene.
Au fost propuse în schimb nume ca Michel Barnier, Kristalina Georgieva sau chiar Christine Lagarde.
Succesorul lui Jean-Claude Juncker are nevoie de susţinerea a 21 din liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European.
Data limită pentru numire înlocuitorului lui Juncker
Un acord privind numele noului preşedinte al Comisiei Europene trebuie găsit înainte de 2 iulie, ziua sesiunii inaugurale a noului Parlamentul European, când va fi ales noul preşedinte al legislativului UE.
'Trebuie găsit rapid un acord pentru că trebuie să avem o Comisie Europeană operaţională pentru a gestiona Brexit-ul, mai ales dacă Boris Johnson va deveni prim-ministru al Marii Britanii', a subliniat un diplomat de rang înalt. Discuţiile urmează să se prelungească în marja summitului G20 de la Osaka, din 28-29 iunie, a indicat Jean-Claude Juncker.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Comisia Europeana, ue, partide, PPE, grupuri, jean-claude juncker, manfred weber, socialisti, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
21-06-2019 09:58