ONU i-a dat dreptate lui Assange, in procesul intentat Marii Britanii. Fondatorul Wikileaks anuntase ca e gata sa se predea
Un grup de lucru al ONU i-a dat dreptate lui Julian Asange, in procesul intentat Marii Britanii si Suediei, potrivit BBC.
Fondatorul Wikileaks s-a refugiat in ambasada Ecuadorului din Londra in 2012, pentru a nu fi extradat in Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale.
In 2014, Assange s-a plans ONU ca este retinut in mod ilegal, deoarece nu poate parasi ambasada fara a fi arestat. Totusi, autoritatile din Marea Britanie au anuntat ca mandatul emis pe numele sau ramane valabil si ca va fi trimis in inchisoare daca paraseste ambasada.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Raportul ONU privind situatia fondatorului Wikileaks va fi facut public vineri. Totusi, nu are puterea de a influenta autoritatile din Marea Britanie, care au precizat ca au in continuare obligatia de a-l extrada.
Ambasada Ecuadorului la Londra, locul unde sta Assange din iunie 2012.
Assange anuntase ca se va preda in cazul unui verdict nefavorabil
“Daca ONU anunta maine ca eu am pierdut procesul impotriva Marii Britanii si Suediei, voi parasi ambasada vineri la pranz pentru a fi arestat de politia britanica”, a declarat Assange intr-un comunicat postat pe Twitter, conform Agerpres.
“Dar daca totusi castig si se recunoaste faptul partile au actionat impotriva mea in mod ilegal, astept sa-mi fie restituit imediat pasaportul si sa se puna capat oricarei noi tentative de arestare a mea”, a adaugat el.
Australianul de 44 de ani este acuzat de doua femei de un presupus viol in Suedia, care ar fi fost comis in regiunea capitalei Stockholm in august 2010. Din iunie 2012, el s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra.
Vizat de un mandat de arestare european, el refuza sa mearga sa-si apere cauza in Suedia de teama de a fi extradat in SUA, unde i s-ar putea reprosa publicarea de catre WikiLeaks in 2010 a circa 500.000 de documente top secret cu privire la Irak si Siria si 250.000 de documente diplomatice.