Josep Borrell cere ca UE să impună sancţiuni unor miniştri pe care îi acuză de răspândirea urii faţă de palestinieni
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell urmează să le ceară celor 27 să impună sancţiuni unor miniştri israelieni care se fac vinovaţi, acuză el, de răspândirea ”urii” faţă de palestinieni, relatează AFP.
El a anunţat că a ”lansat procesul de a le cere statelor membre (UE), dacă vor”, să impună sancţiuni unor miniştri - pe care nu i-a numit - care au lansat ”mesaje ale urii inaccptabile faţă de palestinieni”.
”Cred că Uniunea Europesnă (UE) nu trebuie să aibă tabuuri şi să recurgă la instrumente pentru a impune respectarea drepturilor omului”, a subliniat Borrell în faţa presei, înaintea începerii unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe din UE.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Propunerea lui Josep Borrell îi vizează pe doi miniştri israelieni, al Finanjţelor Bezalel Smotrich şi al Securităţii Itamar Ben Gvir, care fac parte din extrema dreaptă, potrivit unor diplomaţi.
Această propunere are puţine şanse succes, din cauza disensiunilor între Cei 27 după atacul Hamas la 7 octombrie.
Mai multe ţări - ca Ungaria, Austria sau Cehia - apără ”dreptul” Israelului de a se apăra şi blochezză adoptarea oricăror măsuri puternice împotriva autorităţilor israeliene.
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a catalogat drept ”periculoasă” propunerea lui Josep Borrell.
Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock şi-a exprimat reticenţa faţă de ideea unor sancţiuni şi a evocat unanimitatea necesară în vederea luării unei decizii.
Sancţiunile europene prevăd o interdicţie a intrării persoanelor vizate pe teritoriul UE şi o confiscare a activelor pe care le deţin în Uniune.