Ucraina va primi în august 1,5 miliarde de dolari din activele Rusiei care au fost înghețate, a anunțat Joseph Borrell
Cel mai cunoscut diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat că se așteaptă ca Ucraina să primească la începutul lunii august primul transfer de 1,5 miliarde de dolari în plăți din activele rusești înghețate.
Fondurile desemnate vor finanța "achiziționarea de echipamente militare prioritare", inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și muniție.
Potrivit unei declarații oficiale, citată de Kyiv Independent, Borrell "i-a informat pe miniștrii UE cu privire la progresele înregistrate în vederea primului transfer de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) așteptat la începutul lunii august" în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE din 22 iulie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ambasadorii UE au convenit la 8 mai să utilizeze profiturile excepționale din activele rusești înghețate pentru a finanța nevoile de reconstrucție și apărare ale Ucrainei. Kievul ar urma să primească aproximativ 3 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) în fiecare an, conform discuțiilor anterioare.
La începutul acestei veri, Borrell a anunțat că Ucraina va primi plăți din veniturile provenite din activele rusești înghețate în două tranșe începând cu luna iulie.
Partenerii occidentali ai Ucrainei și alți aliați au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari în active rusești la începutul invaziei la scară largă din 2022.
Aproximativ două treimi sunt deținute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia. În timp ce unii membri ai G7, precum SUA, au propus confiscarea directă a activelor rusești, UE a fost mai ezitantă, temându-se de capcanele juridice și fiscale ale confiscării.
În schimb, Bruxelles-ul încearcă să utilizeze profiturile excepționale generate de activele înghețate și să le direcționeze către Kiev.
Sursa: Kyiv Independent
Etichete: Rusia, Ucraina, uniunea europeana, josep borrell,
Dată publicare:
23-07-2024 13:03