Joc de-a șoarecele și pisica în Orientul Mijlociu. Noua strategie a Israelului și amenințări pe față ale Iranului
În timp ce responsabilii de la Ierusalim analizează diferite variante de răspuns după atacul iranian, situația este tot mai fiebinte la granița de nord a țării.
18 israelieni au fost răniți într-un atac cu rachete lansat de Hezbollah, gruparea șiită sprijinită de Iran. În schimb, israelienii au eliminat un comandant Hezbollah, printr-un atac țintit asupra mașinii acestuia.
Tensiunile din Orientul Mijlociu s-au impus și pe agenda discuțiilor între liderii Uniunii Europene, care se întâlnesc la această oră la Bruxelles.
Responsabilii israelieni vor să țină Iranul în suspans. "Lăsaţi-i să fie neliniştiţi", a declarat o sursă citată de presa de la Ierusalim.
David Horovitz, jurnalist The Times of Israel: "Întrebarea este care ar fi riposta de natură să prejudicieze cel mai mult Iranul, ajutând în același timp cel mai mult Israelul? Eu cred că asta înseamnă să nu lovim pe teritoriul Iranului imediat, cât există riscul destrămării coaliției formate împotriva Iranului și nici nu pot fi provocate pagube semnificative".
Și dacă ar fi luat deja decizia, șeful Statului Major israelian a dat de înțeles că momentul unui eventual răspuns nu este iminent, pentru a nu tulbura sărbătoarea Paștelui evreiesc, care va fi celebrată luni și marți.
Reporter: Israelienii v-au spus ce intenționează să facă?
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: "Nu mi-au spus. În ultimele zile, am vorbit des cu ei, precum și cu alți parteneri din regiune și nu vrem să vedem o escaladare a conflictului".
"Bibi" se ține tare în fața Occidentului
Între timp, occidentalii continuă eforturile diplomatice pentru a îndepărta perspectiva unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu. Miniștrii de Externe britanic și german s-au aflat, miercuri, la Ierusalim.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Liderii mondiali cu care am stat de vorbă au formulat felurite sugestii și sfaturi. Le apreciez, dar vreau să fie limpede că ne luăm propriile decizii și statul Israel va face tot ceea ce e necesar ca să se apere".
Împreună cu aliaţii europeni, Washingtonul pregătește noi sancțiuni economice şi politice împotriva Iranului.
Mark Stone, coresp Sky News: "Sancțiunile ar urma să vizeze programul de rachete și drone al Iranului, entitățile care sprijină Gardienii Revoluției și Ministerul Apărării. Ideea e să erodeze și mai mult capacitățile militare ale Iranului. Problema este, evident, că presiunile de până acum n-au dat niciun rezultat. Iranul este deja supus unor presiuni americane masive și totusi a putut lansa atacul extraordinar de sâmbătă, așa ineficient cum a fost acesta. Acoliții Iranului continuă să opereze, iar rebelii houthi continuă să perturbe transportul maritim din Marea Roșie".
Teheranul amenință Israelul cu represalii nimicitoare
De la Teheran, oficialii regimului islamic amenință, la rândul lor, cu alte represalii, unele nimicitoare, spun ei.
Ebrahim Raisi, președintele Iranului: "Operațiunea noastră a fost una limitată. Dacă ar fi să lansăm un atac în forță și cuprinzător, n-ar mai rămâne nimic din regimul sionist".
Sâmbătă noaptea, Iranul a lansat spre Israel peste 350 drone și rachete. Majoritatea au fost interceptate înainte să ajungă în spatiul aerian al Israelului.