Jerusalem Post: Armata israeliană a decis cum va răspunde atacului iranian, dar nu și când va face asta
Israelul nu pare să fi luat nicio decizie clară în legătură cu riposta la adresa Iranului, pentru atacul cu rachete și drone de sâmbătă.
Surse arabe din regiune susțin însă că Tel Avivul le-a dat asigurări statelor din Golf că răspunsul său nu le va pune siguranța în pericol și va fi, cel mai probabil, limitat ca amploare.
În plus, Israelul ar avea de gând să dea de știre statelor arabe înainte să lanseze un atac.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cabinetul de război condus de premierul Netanyahu nu a ajuns la niciun consens la ședința de marți, în care ar fi trebuit să discute opțiunile în cazul unei eventuale riposte.
Întreaga activitate a liderilor israelieni este, de altfel, ținută secret. Presa de la Tel Aviv primește informații care se bat cap în cap - un semn clar că oficialii încearcă să nu lase să treacă nimic din discuțiile purtate în spatele ușilor închise.
Cu toate astea, potrivit publicației Jerusalem Post, armata israeliană a decis cum va răspunde atacului iranian, dar nu și când va face asta.
Ministrul israelian al Apărării susține că Teheranul nu are capacitatea de a împiedica o ripostă.
Yoav Gallant, ministrul Apărării israeliene: „(Iranul) nu va fi capabil să implementeze alte măsuri pentru a descuraja statul Israel. Aviația israeliană operează oriunde, cerul Orientului Mijlociu e deschis, oricine va lupta împotriva noastră... vom ști cum să-l lovim, oriunde ar fi”.
Ca să dea un exemplu, israelienii l-au ucis marți pe un comandant al grupării pro-iraniene Hezbollah într-un atac cu dronă, în sudul Libanului.
Dar Tel Avivul luptă și pe frontul diplomatic, unde încearcă să obțină sancțiuni internaționale, care să vizeze programul iranian de fabricare și dezvoltare a rachetelor.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: „Astfel de rachete balistice au o încărcătură explozivă de 500 de kilograme. Și au fost 110 rachete balistice lansate din Iran direct spre Israel. Asta nu poate rămâne fără răspuns. Vom răspunde la momentul, în locul și în modul pe care noi le vom alege”.
De cealaltă parte, și Teheranul amenință.
Ali Bagheri Kani, ministrul adjunct de Externe al Iranului: „Dacă, din orice motiv, regimul sionist face cea mai mică mișcare malefică împotriva patriei noastre, a oamenilor noștri sau a intereselor noastre, va întâmpina cu siguranță o reacție hotărâtă și dură. Sionistii trebuie acum să calculeze în secunde, nu în ore”.
În acest timp, americanii încearcă în continuare să-i convingă pe israelieni să renunțe la planurile de a ataca Iranul.
Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat: „E un proces continuu în care încercăm să reducem tensiunile din regiune și să păstrăm calmul pe cât posibil, știind că este deja un conflict în desfășurare care accentuează tensiunile în Israel și în regiune”.
Israelul este îndemnat la reținere și de alte țări, cum ar fi Pakistanul sau Arabia Saudită.
Prințul Faisal bin Farhan, ministrul de Externe al Arabiei Saudite: „Reducerea tensiunilor trebuie să fie prioritatea tuturor. Când apar nemulțumiri, ar trebui rezolvate prin dialog, nu prin forță”.
Și Iordania a criticat poziția Israelului în conflict, deși - sâmbătă dimineață - a intervenit de partea sa.
Ayman Safadi, ministrul de Externe al Iordaniei: „Așa cum am înfruntat dronele iraniene care ar fi putut amenința Iordania, așa vom înfrunta orice dronă israeliană, dacă vom crede că ne pune țara în pericol”.
Iar China transmite că a luat notă de declarația Iranului, care susținea că a lansat atacul în baza dreptului la autoapărare.
Lin Jian, ministrul chinez de Externe: „China crede că Iranul poate să țină situația sub control și să cruțe regiunea de turbulențe, în timp ce-și protejează suveranitatea și demnitatea”.
Pe de altă parte, Statele Unite sunt de părere că Teheranul va răspunde cu un nou atac, dacă Israelul bombardează intens Iranul. În acest caz, oficialii americani se tem că nu vor mai reuși să obțină rezultatele surprinzătoare de sâmbătă dimineață, când 99% din rachete și drone au fost doborâte înainte să-și atingă țintele.