Jihadişti occidentali ar fi fost eliberaţi în Siria în cadrul unor schimburi secrete de prizonieri
Forţele Democratice Siriene (FDS) au eliberat membri ai grupării Stat Islamic (SI), inclusiv francezi şi germani, în cadrul unor schimburi secrete de prizonieri cu SI, a afirmat vineri un cotidian britanic citat de AFP.
Potrivit The Daily Telegraph, cetăţeni francezi şi germani se numără printre jihadiştii eliberaţi. Trei prizonieri britanici deţinuţi de FDS, o alianţă de combatanţi arabi şi kurzi susţinută de Statele Unite, ar putea de asemenea să figureze în viitoare acorduri de schimb de prizonieri, indică publicaţia.
Aceasta afirmă că trei schimburi de prizonieri au avut loc între FDS şi organizaţia Stat Islamic. Primul, în februarie, a vizat 200 de jihadişti, majoritatea ceceni şi arabi, dar şi "un anumit număr de francezi şi cel puţin un german". Ei au fost duşi din închisori ale FDS către zone aflate sub controlul SI în provincia Deir Ezzor, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În aprilie, circa 15 luptători şi 40 de femei şi copii, printre care marocani, francezi, belgieni şi olandezi, ar fi fost schimbaţi. "Cei mai mulţi au fost trimişi pe teritoriul SI contra voinţei lor", conform unui şef tribal care ar fi servit ca mediator, citat de cotidianul menţionat.
În schimb, gruparea SI ar fi eliberat un număr identic de prizonieri kurzi capturaţi în luptele de la Deir Ezzor şi ar fi promis să nu atace câmpurile de petrol şi gaze de sub controlul FDS.
Ultimul schimb de prizonieri ar fi avut loc pe 6 iunie în oraşul Hajin, provincia Deir Ezzor, şi ar fi vizat 15 soţii de jihadişti.
FDS deţine mii de jihadişti străini de zeci de naţionalităţi, iar soarta lor rămâne neclară în condiţiile în care autorităţile din ţările de origine refuză în cazul multora dintre ei să-i recupereze.
Contactate de AFP, ministerele de Externe din Marea Britanie, Germania şi Olanda nu au răspuns imediat.