Jens Stoltenberg afirmă că nu există nicio „ameninţare militară imediată” rusă asupra ţărilor NATO
Ţările NATO nu sunt vizate de "nicio ameninţare militară imediată" din partea Rusiei, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce Moscova a acuzat statele occidentale că doresc o escaladare în Ucraina, relatează AFP.
"Atât timp cât nu lăsăm loc pentru neînţelegeri sau evaluări eronate la Moscova sau în alte capitale ale ţărilor care ar putea, potenţial, să ne atace, nu există nicio ameninţare militară împotriva statelor NATO", a declarat Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm cu premierul suedez Ulf Kristersson.
Întrebat despre posibilitatea ca Rusia să testeze angajamentul ţărilor NATO de a apăra una dintre ele în cazul unui atac, în conformitate cu articolul 5 din tratatul Alianţei, Stoltenberg a răspuns: "Nu vedem nicio ameninţare militară imediată împotriva unei ţări NATO".
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Prin urmare, nu credem că articolul nostru 5 va fi pus la încercare", a adăugat secretarul general al NATO, aflat în vizită în Suedia, ţară care a aderat la NATO în aprilie.
Aceste declaraţii survin după noi tensiuni între Rusia şi ţările membre NATO care au anunţat un sprijin militar sporit pentru Ucraina.
Kremlinul a criticat recent Alianţa Nord-Atlantică pentru că a lansat "un nou ciclu de escaladare" după decizia Statelor Unite de a autoriza Kievul să atace ţinte din Rusia pentru a apăra oraşul ucrainean Harkov.
Totodată, Parisul a anunţat joi seara că va furniza Kievului avioane de luptă Mirage 2000-5, autorităţile ruse estimând ca reacţie că Franţa este "pregătită să participe direct la conflict".
Ulf Kristersson a anunţat, la rândul său, că avioane de luptă suedeze vor participa la forţa de supraveghere aeriană a Alianţei, în principal cu avionul său Gripen în Marea Baltică.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită în Franţa, le-a cerut din nou aliaţilor săi occidentali "să facă mai mult" pentru a ajuta Kievul în faţa agresiunii ruse.