Ivermectina: modul în care a fost creat un medicament „miraculos” Covid

Ivermectina
StirilePROTV

Ivermectina a fost numită un medicament „miraculos” Covid, susținut de anti-vaxxeri și recomandat de autoritățile sanitare din unele țări. BBC a dezvăluit că există erori grave într-o serie de studii cheie pe care se bazează promotorii medicamentului.

De câțiva ani, ivermectina este un medicament antiparazitar vital utilizat pentru tratarea oamenilor și animalelor.

Dar în timpul pandemiei s-a încercat o promovare puternică din partea unor susținători pentru utilizarea medicamentului care ajută la lupta împotriva Covid și previne decesele.

Autoritățile sanitare din SUA, Marea Britanie și UE au constatat că nu există suficiente dovezi pentru utilizarea medicamentului împotriva Covid, dar mii de susținători, mulți dintre ei activiști anti-vaccin, au continuat să facă o campanie puternică pentru utilizarea acestuia.

Publicitatea în jurul ivermectinei a determinat un număr mare de oameni din întreaga lume să o folosească.

Citește și
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a vaccinat împotriva Covid-19
Președintele Klaus Iohannis și-a făcut doza a treia de vaccin anti-COVID

Militanții pentru ivermectină indică o serie de studii științifice și susțin adesea că aceste dovezi sunt ignorate sau mușamalizate. Dar o recenzie a unui grup de oameni de știință independenți a pus serioase îndoieli asupra cercetărilor promovate de promotorii acestui medicament.

BBC dezvăluie că mai mult de o treime din cele 26 de studii ce vizează medicamentul anti-Covid conțin erori grave și există chiar indicii de fraudă. Niciunul dintre acestea nu prezintă dovezi convingătoare ale eficienței ivermectinei.

Dr. Kyle Sheldrick, unul dintre cei care conduce o investigație cu privire la aceste studii, a declarat că nu a găsit „un nici măcar un singur studiu clinic” care să arate că ivermectina a prevenit decesele Covid.

Studiile care promovează ivermectina au mai multe probleme ce le pun sub semnul întrebării:

• Aceleași date despre pacienți sunt folosite de mai multe ori pentru persoane presupus a fi diferite.
• Există dovezi că selecția pacienților pentru grupurile testate nu a fost aleatorie.
• Cifre puțin probabil să apară în mod natural.
• Procentele calculate incorect.
• Autoritățile locale de sănătate nu au informații despre acest studii.

Oamenii de știință dr. Gideon Meyerowitz-Katz, dr. James Heathers, dr. Nick Brown și dr. Sheldrick au lucrat împreună de la distanță în mod informal și voluntar, în timpul pandemiei.

Ei au format un grup care a cercetat cu atenție studiile ce vizează ivermectina după ce un student – Jack Lawrence – a descoperit că în cercetare apar pacienți care au murit înainte de începerea procesului. Acum, lucrarea așa-zis medicală a fost retrasă de jurnalul care a publicat-o.

Grupul de oameni de știință independenți a examinat practic fiecare studiu ce vizează ivermectina și eficiența sa anti- Covid.
Echipa a analizat, de asemenea, șase studii observaționale deosebit de influente. Acest tip de studiu analizează ce se întâmplă cu persoanele care iau oricum medicamentul, deci poate fi părtinitor cu persoanelor care aleg să ia tratamentul.

Dintr-un total de 26 de studii examinate, în cinci au existat dovezi că datele ar fi putut fi falsificate – de exemplu, acestea conțineau rânduri de pacienți identici copiați și adăugați în tabel.

În alte cinci au existat probleme și mai grave: de exemplu, cifrele nu s-au adăugat, procentele au fost calculate incorect sau autoritîile locale de sănătate nu știau că aceste studii au fost făcute.

Pe lângă aceste studii defectuoase, au existat 14 autori de studii care nu au reușit să trimită anumite date. Oamenii de știință independenți spun că acest lucru ar putea indica comiterea unei fraude.

 

Citește și...
Valul 4 al pandemiei de Covid-19 face ravagii. România se află în scenariul negru în care a fost Italia anul trecut
Valul 4 al pandemiei de Covid-19 face ravagii. România se află în scenariul negru în care a fost Italia anul trecut

Inevitabilul s-a produs. Responsabilii din sănătate confirmă că România este în scenariul negru în care a fost Italia anul trecut.

Președintele Klaus Iohannis și-a făcut doza a treia de vaccin anti-COVID
Președintele Klaus Iohannis și-a făcut doza a treia de vaccin anti-COVID

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că s-a vaccinat şi cu doza 3 de vaccin anti-COVID.

Purtarea măştii de protecţie, obligatorie de vineri în toate spaţiile publice din Bucureşti, cu unele excepţii
Purtarea măştii de protecţie, obligatorie de vineri în toate spaţiile publice din Bucureşti, cu unele excepţii

Purtarea măştii de protecţie sanitară este obligatorie, de vineri, în toate spaţiile publice din Capitală, cu unele excepţii, potrivit unei hotărâri adoptate de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) în şedinţa de joi.

Recomandări
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, este urmărit penal de DNA într-un dosar în care este suspectat de abuz în serviciu, legat de emiterea presupus nelegală a unor documente pentru construirea şi intabularea unui imobil.

LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Peste 16.000 de oameni au murit. Căutările pentru supraviețuitori continuă
LIVE UPDATE Cutremure în Turcia și Siria. Peste 16.000 de oameni au murit. Căutările pentru supraviețuitori continuă

Turcia şi Siria sunt îngenuncheate de durere şi de spaimă, după catastrofa de luni. Cel mai recent bilanţ arată că peste 16.000 de oameni au murit în urma celor două cutremure.

Blocuri noi,
Blocuri noi, "de primă clasă", s-au prăbușit în Turcia. Zeci de mii de clădiri neconforme, băgate în legalitate

Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar.