Iulian Fota, analist: "Donald Trump a relansat politica de mare putere. Lumea se uita la Rusia si China, nu la NATO si UE"
Iulian Fota, analist militar, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, spune ca ordinul lui Donald Trump relanseaza in lume politica de mare putere.
Reporter: Care este prima reactie dupa informatiile primite in aceasta dimineata?
Iulian Fota, analist militar: SUA au preluat initiativa in problematica siriana, este prima miscare indrazneata, puternica, a presedintelui Trump, este un moment extrem de important, dar si delicat, mai ales ca aceasta decizie a fost luata in momentul in care presedintele Chinei se afla in vizita, in SUA. Este primul test important pe care il da presedintele american, din punct de vedere al politicii externe americane. Ramane sa vedem si cum se va relationa si cu congresul - si aici cred ca este aspectul simplu al chestiunii. Dar, evident, e un reper, e un moment important in mandatul acestui nou presedinte american.
Reporter: Va mentineti afirmatia din noiembrie anul trecut, ca venirea lui Trump la putere ar putea insemna sfarsitul lumii cu care ne-am obisnuit in ultimii ani?
Iulian Fota: Ma refeream la caracteristicile diplomatice si institutionale si imi mentin punctul de vedere. Este absolut clar ca Donald Trump a adus in prim-planul politicii mondiale politica de mare putere, dovada ca toata lumea urmareste acum doua lucruri: cum vor reactionat Rusia si China la aceasta decizie. Vedeti ca nimeni nu este preocupat de rectia NATO, UE, pentru ca aspectul esential aici este cel al politicii de mare putere. Va fi o mare diferenta intre epoca asta si ceea ce am avut pana anul trecut. Cel putin in aceasta privinta, teoria mea e corecta. Vom vedea celelalte aspecte, cu timpul. In concluzie, am revenit la politica de mare putere in relatiile internationale si asta se vede.
Reporter: Televiziunea de stat de stat din Siria catalogheaza ce s-a intamplat drept "agresiune americana", iar guvernatorul din Homs spune ca ce s-a intamplat va servi teroristilor. Cum comentati aceste opinii?
Iulian Fota: Asta este retorica anti-occidentala a galeriilor care au conduceri cu viziuni anti-occidentale. Cred ca este mai putin important ce au de spus galeriile in acest moment. Liderii nu s-au pronuntat si cred ca trebuie sa asteptam un pic. Chiar daca Rusia a solicitat intrunirea Consiliului de Securitate al ONU, in presa internationala exista informatii - si asteptam sa fie confirmate - ca s-a discutat cu rusii inainte de lovituri si ca ei ar fi cunoscut elementele mari, ceea ce ar putea sa arate ca reactia lor ar putea fi una negativa, dar nu va fi una atat de periculoasa incat sa ne ingrijoreze pe noi, ceilalti. Cred ca mult mai importanta este reactia presedintelui Chinei, pentru ca unul din subiectele discutate in SUA acum este Coreea de Nord, iar eu aici cred ca SUA au vrut sa dea un mesaj si Chinei, spunand "uite la ce am putea ajunge daca nu ne ajutati cu Coreea". Arata ca presedintele Trump a preluat initiativa in planul politicii globale.
Cu alte cuvinte, America revine brusc si oarecum neasteptat si din nou este tara care ordoneaza, modeleaza si determina rezolvarea atator dosare internationale complicate. Tinand cont de devensiva in care se afla Trump, e un pic surprinzator. S-ar putea ca dl. Trump sa fi judecat foarte bine momentul, sa fi inteles oportunitatile pentru el, ca lider al Americii si ca om politic si sa fi actionat in consecinta.
Aici trebuie sa ne uitam, la planul marilor puteri, care este cel mai important aspect in acest moment.
Reporter: Aceste tensiuni credeti ca vor ramane la nivelul din aceasta dimineata sau vor continua interventiile militare?
Depinde de reactia Rusiei, pentru ca in acest moment, totusi, si Rusia trebuie sa accepte ideea ca are o responsabilitate. Folosirea unor gaze chimice impotriva unor civili nu este o situatie usoara.