Analistul militar Iulian Chifu: Actiunea va avea impact asupra Rusiei, care a garantat ca Assad a predat armele chimice
Analistul militar Iulian Chifu a comentat pentru Stirile Pro TV decizia Statelor Unite de a bombarda baza militara din Siria de unde ar fi pornit atacul cu arme chimice impotriva civililor, marti
Reporter: Ce consecinte ar putea sa aiba aceasta actiune militara?
Iulian Chifu, analist militar: Are consecinte pe un spatiu foarte larg. In primul rand, are consecinte direct in Siria. Acest atac repune in discutie dominatia lui Bashar al Assad, sustinut de trupele rusesti pe acea numita Sirie utila, pune in discutie cuceririle sale impotriva propriei populatii prin utilizarea armelor chimice. Evident ca aceasta chestiune repune in dezbatere si relatia ruso-americana, care a functionat bine, Pentagonul a comunicat Statului Major General al Armatei Ruse in legatura cu acest atac tintit si cu eliminarea armelor chimice din baza militara respectiva. De altfel, sistemele anti-aeriene si anti-rachete ruse din zona nu au reactionat la acest atac, deci nu au incercat sa contracareze zborurile celor 59 de rachete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, s-ar putea sa apara un impact extrem de important in ceea ce priveste Federatia Rusa. Ea este cea care a garantat ca regimul Assad a predat in urma cu 4 ani armele chimice, a semnat acea conventie pentru neutilizarea armelor chimice, care sunt arme de distrugere in masa. In momentul de fata ar trebui sa deconteze, in raport cu comunitatea internationala aceasta situatie curenta. Si evident ca mai intra in discutie si faptul ca suntem cu un an inaintea alegerilor prezidentiale din Rusia, unde, Vladimir Putin, la randul sau, va fi obligat sa explice masurile sale.
Reporter: Rusia a anuntat ca a cerut convocarea Consiliului de Securitate ONU. Credeti ca dupa ce s-a intamplat in aceasta dimineata Rusia s-a "enervat" mai tare?
Iulian Chifu: Cred ca se intra intr-o zona politica si diplomatica. Ma astept la discutii telefonice bilaterale cu Putin - sunt elemente care se dezbat in Consiliul de Securitate si acolo va trebui sa fie clarificate aceste lucruri, pentru ca, nu trebuie sa uitam, Federatia Rusa a depus de 5 ori veto in favoarea Siriei lui Assad, inclusiv acum o luna si jumatate, privind utilizarea armelor chimice.
Din momentul intrarii in aceasta conventie au mai fost trei cazuri majore de utilizare a armelor chimice, pana la atacul cu gaz sarin de acum 4 zile. Deci, este vorba de o recidiva, de un actor care foloseste in mod repetat arme de distrugere in masa si evident ca acest lucru este inacceptabil pentru comunitatea internationala si cred ca in momentul de fata Federatia Rusa va trebui sa vina si cu o varianta de deconflictualizare, o varianta care sa marcheze responsabilitatea sa in ceea ce priveste sustinerea regimului lui Assad impotriva propriei sale populatii.
Reporter: Facand o paralela intre ce s-a intamplat acum si ceea ce a fost in 2013, cand acelasi regim a folosit arme chimice care au provocat 1000 de morti in Siria, am putea spune ca se face o paralela intre Barack Obaba si Donald Trump, in acest moment? Este mai puternic actualul presedinte, este mai radical, mai punctual din acest puct de vedere. Sa ne amintim ca atunci Barack Obama nu a luat decizia atacului...
Iulian Chifu: Este considerat momentul cel mai criticabil din politica externa a lui Barack Obama. Pe de alta parte, nu trebuie uitam ca in 2013 anuntul liniei rosii si neutilizarea armelor s-a produs tocmai pentru ca Federatia Rusa a venit cu aceasta solutie; a dus Siria, care a semnat Conventia pentru neutilizarea armelor chimice si Siria ar fi predat la acea vreme toate armele chimice catre comunitatea internationala care le-a distrus.
In momentul respectiv era o solutie intermediara. Dar din acel moment armele chimice s-au mai utilizat de 3 ori, iar acum 4 zile a fost folosit gazul sarin. Era imposibil ca aceasta succesiune de utilizare a armelor de distrugere in masa a regimului lui Assad sa nu duca la o sanctiune internationala si, evident, a facut-o cine putea: SUA. Este vorba de un curs logic, as spune eu. Daca vrem sa o privim din punct de vedere al politicii interne, Donald Trump avea nevoie de o victorie.
Reporter: Guvernatorul din Homs a spus ca nu ar fi multe victime umane. Ce solutii exista pentru civili?
Iulian Chifu: Daca ne uitam la atac, el a fost tintit si avizat. Obiectivele anuntate de Pentagon au fost avioanele, structurile radar si depozitele de arme chimice, evident. In ceea ce-i priveste pe civili, o solutie politica trebuie sa urmeze in Siria, asta este clar, dar in momentul de fata Assad nu mai este parte a solutiei. De asemenea, nimeni nu va putea sa-i garanteze vreodata lui Bashar al Assad si Federatiei Ruse din spatele sau ca el va putea conserva aceasta zona a Siriei utile - asa se numeste aceasta zona a tarii cu iesire la mare si resurse petroliere. Din punctul acesta de vedere, schimbarile pe teren vor interveni inainte ca un raport de pace sa clarifice lucrurile si sa echilibreze raportul de forte intre diferitele comunitati din Siria.