Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600
Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600, în cadrul unui referendum, scrie BBC News.
Peste 67% dintre cei care au venit la urne au votat în favoarea acestei modificări, potrivit estimărilor prezentate de televiziunea RAI.
Reducerea numărului de parlamentari se va aplica atât camerei inferioare (de la 634 la 400), cât și senatului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Referendumul a fost promovat intens de Mișcarea Cinci Stele, parte a coaliției de guvernare, pe motiv că o astfel de măsură ar duce la reducerea costurilor.
Propunerea a fost deja votată de Parlament, însă era nevoie și de aprobarea ei în cadrul unui referendum de revizuire a constituției. Modificările ar urma să fie puse în practică înainte de alegerile din 2023.
În România, în 2009, a fost validat un referendum consultativ (nu de revizuire a constituției) care prevedea trecerea la Parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300.
El a fost promovat de președintele de atunci Traian Băsescu, care a dispus organizarea acestuia odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale pe care le-a și câștigat, referendumul care viza o temă extrem de populară fiind mai mult un instrument electoral pentru candidatul Băsescu.
Deși validat, referendumul nu a produs niciodată efecte juridice. Pentru reducerea numărului de parlamentari este suficientă o lege de modificare a normelor în vigoare.