Italia interzice produsele cosmetice care conţin micro-particule din plastic
Italia intră în lupta contra micro-particulelor din plastic, care se găsesc în unele cosmetice. Autorităţile au dat o lege care interzice comercializarea acestor produse din ianuarie 2020.
Statele Unite şi Marea Britanie au luat la rândul lor măsuri similare, convinse de dovezile care arată că bucăţile minuscule de plastic ajung în organismele peştilor şi apoi în corpul uman.
Activiştii italieni pentru mediu au participat luna aceasta la o amplă operaţiune de curăţare a râului Tibru, din Roma. Au adus la mal sticle din plastic, sacoşe şi chiar un cărucior pentru copii. Micro-particulele sunt însă greu de identificat şi rămân în apă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Carmen di Penta, directoarea asociaţiei Marevivo> "Nu există un purificator capabil să capteze aceste biluţe microscopice din plastic. În apă, peştii le confundă cu planctonul. Noi ajungem să consumăm peşti cu plastic."
Puţini consumatori ştiu că aceste microparticule periculoase se găsesc în pastele care albesc dinţii, în unele cosmetice şi în exfoliante. Odată ajunse în canalizare, îşi fac drum în râuri şi apoi în mări şi oceane. Acolo, sunt acoperite de alge şi mâncate de peşti şi de alte animale şi păsări marine.
Asociaţiile pentru mediu au dus o luptă susţinuta pentru a convinge autorităţile să interzică asemena produse şi, într-un final, au învins.
Luca Nava, directorul Institutului Italian al Produselor Cosmetice. "Ne-am dat termen până în 2020. Suntem însă încrezători că ne vom îndeplini ţelul mai devreme."
Oamenii de ştiinţă atrag atenţia de mai mult timp asupra pericolului reprezentat de aceste microparticule pentru mediul înconjurător. Abia de curând au fost evidenţiate şi riscurile pentru sănătatea umană.
Giandomenico Ardizzone, profesor de biologie marină la universitatea "La Sapienza": "Ştim că ftalaţii reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. Aceştia pot fi găsiţi în materialele plastice care ajung în lanţul trofic şi apoi în corpul uman. Aceste substanţe pot afecta echilibrul hormonal. În unele cazuri, pot afecta fertilitatea."
Peste opt milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în oceane. Din 1950 şi până în prezent, omenirea a aruncat aproape 6,3 miliarde de tone de plastic - aproape o tonă de la fiecare om.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, plastic, mare, particule, poluare, cosmetice, ecologie,
Dată publicare:
22-01-2018 09:00