Italia îi va taxa pe rezidenţii străini non-UE cu 2.000 de euro pe an pentru a beneficia de serviciile medicale ale statului
Străinii care locuiesc în Italia vor putea utiliza serviciul naţional de sănătate după ce vor plăti o taxă anuală de 2.000 de euro, a anunţat luni guvernul, relatează Reuters.
Taxa, care face parte din bugetul pentru 2024 adoptat de cabinet, se va aplica doar cetăţenilor din afara Uniunii Europene, a precizat Ministerul Economiei într-un comunicat.
Ministerul a precizat că va exista o reducere - nespecificată - pentru cei care au documente de rezidenţă legală, precum şi pentru studenţii străini.
Nu a fost imediat clar în ce măsură reforma va modifica sistemul actual, care prevede deja plăţi pentru anumite categorii de străini.
Giordana Pallone, de la sindicatul Cgil, a declarat pentru agenţia de presă Adnkronos că reforma riscă să încalce Constituţia italiană, care garantează asistenţă medicală gratuită pentru cei săraci.
"Acum va trebui să aşteptăm să vedem cum va fi scrisă legea, pentru că, aşa cum este prezentată astăzi, nu are nicio valoare sau bază în comparaţie cu sistemul şi reglementările pe care le avem", a spus ea.
Muncitorii străini, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, solicitanţii de azil şi minorii neînsoţiţi au în prezent acces la asistenţă medicală gratuită, la fel ca şi cetăţenii italieni.
Alţi străini cu rezidenţă legală, cum ar fi diplomaţii şi studenţii, se pot înscrie voluntar la serviciul de sănătate italian, în schimbul unei taxe variabile. Pentru studenţi, de exemplu, taxa este plafonată la aproximativ 150 de euro pe an, în timp ce pentru ceilalţi depinde de venitul lor anual şi poate ajunge până la aproape 2.800 de euro.
Luna trecută, guvernul de dreapta al Italiei a stârnit controverse prin decretul conform căruia migranţii vor trebui să plătească aproape 5.000 de euro pentru a evita detenţia pe durata procesării cererii lor de protecţie.