Israelul, revoltat de faptul că acțiunile Hamas nu au fost condamnate la Summitul pentru Pace din Egipt
Autorităţile israeliene au criticat sâmbătă Summitul pentru Pace pentru Gaza şi "chestiunea palestiniană", organizat de Egipt, pentru că participanţii la reuniune nu au transmis o condamnare directă a grupării islamiste palestiniene Hamas.
"Este regretabil că, până şi atunci când s-au confruntat cu asemenea atrocităţi îngrozitoare, au existat unii oameni care au avut dificultăţi în a condamna terorismul sau a recunoaşte pericolul", menţionează un comunicat al Ministerului de Externe israelian. "Israelul va face ceea ce are de făcut şi speră ca lupta sa îndreptăţită să fie recunoscută de comunitatea internaţională", se adaugă în text, potrivit EFE, citată de Agerpres.
Summitul pentru Pace pentru Gaza şi "chestiunea palestiniană", organizat de Egipt în aşa-numita Noua Capitală Administrativă, la est de Cairo, s-a încheiat sâmbătă fără o declaraţie finală comună din partea celor 34 de ţări şi organizaţii internaţionale care au participat la întâlnire.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Coexistenţa a două state, singura soluţie viabilă
Egiptul a emis o notă în care a mulţumit pentru efortul de a căuta un consens mai presus de poziţiile politice sau religioase pentru a aborda această criză şi situaţia din Israel şi Palestina, precum şi pentru poziţia comună atunci când a fost vorba de "a vedea importanţa reevaluării strategiei internaţionale de abordare a conflictului".
În ciuda lipsei de consens de la finalul întâlnirii, toţi invitaţii care şi-au exprimat punctele de vedere la începutul reuniunii au fost categorici în apărarea aceloraşi idei: coexistenţa a două state este singura soluţie viabilă pentru încheierea acestui conflict; vieţile civililor trebuie să fie protejate peste tot; şi ajutorul umanitar trebuie să poată intra în Fâşia Gaza.
Cu toate acestea, a fost remarcat deopotrivă ''decalajul de sensibilitate'' între lumea arabă şi Occident atunci când a fost vorba de evaluarea situaţiei palestinienilor şi a responsabilităţilor pentru situaţia lor.
De altfel, surse arabe au informat EFE că declaraţia finală nu s-a produs, în ciuda sintoniei existente în multe aspecte, din cauza refuzului europenilor de a trage Israelul la răspundere pentru moartea civililor şi de a cere încetarea focului.
Scopul summitului din Egipt
În declaraţia sa de încheiere, preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi a declarat că prin această iniţiativă se urmăreşte "stabilirea unui consens global" pentru a respinge "violenţa, terorismul". De asemenea, scopul reuniunii a fost acela de a cere să fie respectate normele dreptului internaţional şi umanitar "care subliniază importanţa vitală a protecţiei civililor şi a nu-i expune la pericole sau ameninţări".
Surse din delegaţia spaniolă au evaluat pozitiv reuniunea, în ciuda absenţei unei declaraţii finale, întrucât - au apreciat ei - a fost un pas foarte important de mobilizare a comunităţii internaţionale în vederea reactivării luptei pentru coexistenţa a două state, Israel şi Palestina, pentru care pledează, de ani de zile, Spania şi Uniunea Europeană deopotrivă.
În acest sens, aceleaşi surse au subliniat că Spania va juca un rol important în această reactivare, atât în ceea ce priveşte ajutorul acordat în definirea poziţiei Celor 27 pe această temă, cât şi datorită poziţiei sale privilegiate în cadrul atât de necesarului dialog europeano-arab.