Israelul pregătește răspunsul pe care să-l dea Iranului. SUA cred că vor fi vizate siturile militare şi energetice din Iran
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat pentru duminică o reuniune a cabinetului de securitate, a declarat un oficial israelian pentru CNN, în timp ce liderii ţării cântăresc răspunsul pe care să-l dea la atacul cu rachete al Iranului.
Regiunea în general este deja cuprinsă de conflicte. Israelul şi-a intensificat operaţiunile militare în Gaza, dând ordine de evacuare şi blocând aprovizionarea cu alimente a enclavei sărace. De asemenea, tensiunile continuă să mocnească de-a lungul graniţei dintre Israel şi Liban, zeci de ţări condamnând atacurile în care au căzut victime membri ai forţei ONU de menţinere a păcii. Un sfert din teritoriul libanez face obiectul unor ordine de evacuare pe fondul atacurilor aeriene israeliene şi al unei incursiuni terestre, în timp ce prim-ministrul ţării a făcut sâmbătă un nou apel pentru încetarea focului.
În ceea ce priveşte Iranul, oficialii americani cred că Israelul a restrâns potenţialele ţinte vizate la infrastructura militară şi energetică a ţării, în pregătirea răspunsului său la atacul Iranului din această lună, a relatat sâmbătă NBC. Nu există niciun indiciu că Israelul va viza instalaţii nucleare sau va efectua asasinate, se arată în relatarea NBC, care citează oficiali americani sub acoperirea anonimatului şi susţine că Israelul nu a luat o decizie finală cu privire la cum şi când să acţioneze.
Oficialii americani şi israelieni au declarat că un răspuns ar putea veni în timpul actualei sărbători de Yom Kippur, potrivit NBC.
Israelul a declarat în repetate rânduri că va răspunde barajului de rachete al Iranului de la 1 octombrie, care a fost lansat ca represalii pentru operaţiunile militare ale Israelului în Gaza şi Liban şi pentru uciderea mai multor lideri Hamas şi Hezbollah.
Potrivit CNN, Iranul a informat SUA că va riposta la orice nou atac din partea Israelului, a declarat o sursă din Teheran. Guvernul iranian s-a angajat, de asemenea, în eforturi diplomatice urgente cu ţările din regiune pentru a evalua dacă pot reduce amploarea răspunsului Israelului şi - în caz de eşec - pentru a ajuta la protejarea capitalei, spun sursele.
Conflictul dintre Israel şi militanţii Hezbollah s-a reaprins în urmă cu un an, când mişcarea susţinută de Iran a început să lanseze rachete către nordul Israelului, la începutul războiului din Gaza, şi a escaladat brusc în ultimele săptămâni.
Duminică, Hezbollah a declarat că luptă împotriva forţelor israeliene care încearcă să se infiltreze în satul Ramya din sudul Libanului.
În ceea ce o priveşte, armata israeliană a declarat că va continua să opereze în sudul Libanului pentru a distruge „infrastructura teroristă”. „În ultima zi, IAF (forţele aeriene) a lovit aproximativ 200 de ţinte ale Hezbollah în profunzimea Libanului şi în sudul Libanului, inclusiv celule teroriste, lansatoare, posturi de rachete antitanc şi infrastructură teroristă”, a declarat acesta.
Israelul a mai spus că cinci proiectile care au fost lansate din Liban au fost interceptate de forţele aeriene.
Israelul şi-a intensificat operaţiunile militare în ultimele săptămâni, bombardând sudul Libanului, suburbiile sudice ale Beirutului şi Valea Bekaa, ucigând mulţi dintre liderii Hezbollah şi trimiţând trupe terestre peste graniţă.
La rândul său, Hezbollah a lansat rachete tot mai departe pe teritoriul Israelului.
Operaţiunea extinsă a Israelului a dus la strămutarea a peste 1,2 milioane de persoane, potrivit guvernului libanez, care afirmă că peste 2.100 de persoane au fost ucise şi 10.000 rănite în decursul ultimului an de lupte. Bilanţul nu face distincţie între civili şi combatanţi, dar include zeci de femei şi copii.