Israelul, încolțit de furia musulmanilor. Cum a ajuns Orientul Mijlociu să se ridice împotriva statului evreu
Frustrări transformate în furie, acumulate ani la rând, dau acum în clocot în capitalele țărilor musulmane. În Iordania, Egipt ori Yemen s-au revărsat din nou mulțimi pe străzi, pentru a da frâu liber sentimentelor anti-Israel.
În acest timp, războiul este încă în prima sa fază, a bombardamentelor de la distanță. Responsabilii militari israelieni avertizează fără pauză că ofensiva terestră este iminentă, însă momentul invaziei rămâne incert.
Pe de altă parte, surse citate de BBC susțin că, în cursul unor discuții mediate de terțe țări, Hamas s-ar fi arătat dispus să elibereze o parte dintre cei peste 200 de ostatici, dintre care 20 sunt copii. Teroriștii cer, în schimb, un armistițiu imediat.
Zeci de mii de musulmani au ieșit și vineri pe străzile din Ramallah, Amman, Cairo ori Istanbul cu mesaje anti-Israel.
Emblematica Piața Tahrir din Cairo s-a umplut de egipteni care au vrut să-și exprime solidaritatea cu palestinienii din Gaza.
Presiuni anti-Israel în Egipt și Iordania
Și mii de iordanieni au mărşăluit prin Amman cerând islamiştilor din Hamas să-şi intensifice loviturile asupra Israelului. "Hamas, trimite atentatori sinucigaşi la Tel Aviv", au scandat participanţii la manifestație.
Poliția iordaniană a blocat drumurile care duc la complexul fortificat al ambasadei israeliene din Amman, care și-a evacuat deja personalul neesențial.
Atât Egiptul, cât și Iordania au încheiat în urmă cu zeci de ani tratate de pace cu Israelul, însă guvernele de la Cairo și Amman sunt supuse unei presiuni tot mai mari din partea populației anti-israeliene.
O mulțime copleșitoare s-a strâns și în centrul capitalei yemenite Sanaa, de unde au răsunat sloganuri anti-israeliene.
În tot acest timp, la Rafah, în Egipt, convoiul cu ajutoare destinate civililor din Gaza rămâne nemișcat. Speranța era ca vineri să intre în enclava asediată 20 de camioane cu ajutoare umanitare, așteptate cu disperare de palestinienii strămutați din casele lor din cauza războiului dintre Israel și Hamas.
O speranță alimentată de promisiunea facută miercuri de președintele american la plecarea din Israel. În ultimele 24 de ore s-au făcut eforturi contracronometru pentru a netezi cât de cât șoseaua distrusă pe alocuri de bombardamente, astfel încât vehiculele să poată circula.
Situație dificilă în Gaza
Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Dincolo de acest zid sunt două milioane de oameni care suferă enorm, nu au apă, alimente, medicamente ori combustibil. De aceea, aceste camioane sunt de fapt un colac de salvare. Trebuie neapărat să le urnim din loc, să treacă dincolo de zidul ăsta cât mai rapid cu putință”.
Invocand situația de securitate imprevizibilă, egiptenii spun că încă mai au de pus la punct cu isaelienii și americanii condițiile în care convoiul poate intra în Fâșia Gaza.
În acest timp, aviația israeliană continuă să țintească poziții ale teroriștilor Hamas, atât prin bombardamente, cât și prin lovituri punctuale care îi elimină unul cate unul pe integriști. Aceste imagini filmate din drone surprind o asemenea acțiune într-o tabără de refugiați din Cisiordania, unde se ascundeau membri Hamas.
Cât despre îndelung anticipata ofensivă terestră, israelienii țin subiectul cald, repetând pe toate vocile că armata e pregatită pentru orice scenariu.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: „Organizați-vă, fiți pregătiți, ordinul va veni. Cine vede Gaza din afară acum, o va vedea și dinăuntru. Vă promit”.
„Agenda Hamas este împotriva păcii”
Analist Sky News: „(Hamas) va folosi dispozitive explozive improvizate, va trimite lunetiști să atace tancurile din locurile unde aceste tuneluri au ieșire la suprafață. E o problemă uriașă. Singura armată din lume care e obișnuită să lupte într-o zonă urbană cu blindate grele și blindate de infanterie e cea a Israelului. S-au antrenat pentru misiunea asta, sunt pregătiți și îi învață și pe alții cum să lupte. Dar, oricât ar fi de pregătiți, oricât ar fi de buni, va fi o luptă dificilă. Putem spune că intră într-o ambuscadă pregătită din vreme”.
Evident, toate anunturile și avertismentele publice țin de un firesc război al informațiilor. Intențiile reale le știu doar comandanții militari, asta în cazul în care s-ar fi luat o decizie definitivă până acum.
Matthew Levitt, Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat: „Hamas s-a format în anii 80 cu unicul obiectiv de a crea un stat islamist în întreaga Palestină Istorică. E drept că Hamas urăște cel mai mult Israelul, dar nu are prea multă simpatie nici pentru Autoritatea Palestiniană, care este laică și a îmbrățișat soluția creării a două state. Ce nu înțeleg majoritatea oamenilor este că Hamas nu luptă pentru un stat palestinian alături de Israel. Hamas luptă doar să distrugă Israelul și să pună în loc un stat palestinain islamist. Pe scurt, agenda Hamas este împotriva păcii”.
În Israel continuă să iasă la iveală atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie. Armata a difuzat noi înregistrari șocante cu teroriștii infiltrați în comunitățile israeliene cu țelul de a răspândi moarte și teroare.