Israelul a lansat un nou atac asupra principalului spital din Fâșia Gaza, susținând că militanții Hamas s-au ascuns acolo

Israel, IDF, soldati, comando
Shutterstock

Agenția ONU pentru alimentație a transmis luni că "foametea este iminentă" în nordul Fâșiei Gaza, unde 70% din populația rămasă se confruntă cu o foamete catastrofală.

Astfel, o nouă escaladare a războiului ar putea împinge aproximativ jumătate din populația totală a Fâșiei Gaza în pragul foametei, potrivit Associated Press.

Raportul alarmant a fost prezentat în contextul în care Israelul se confruntă cu presiuni tot mai mari chiar și din partea celor mai apropiați aliați ai săi pentru a simplifica intrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza și pentru a deschide mai multe puncte de trecere. Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a declarat că foametea iminentă este "în întregime provocată de om", deoarece "foametea este folosită ca armă de război".

Între timp, forțele israeliene au lansat un alt raid asupra celui mai mare spital din Fâșia Gaza, luni dimineață, spunând că militanții Hamas s-au regrupat acolo și au tras asupra lor din interiorul complexului, unde oficialii palestinieni spun că zeci de mii de oameni s-au adăpostit.

Armata a efectuat ultimul raid la spitalul Shifa în noiembrie, după ce a susținut că Hamas a menținut un centru de comandă elaborat în interiorul și sub această unitate. Armata a scos la iveală un tunel care ducea la unele camere subterane, precum și arme despre care a spus că au fost găsite în interiorul spitalului.

Citește și
proteste Israel
VIDEO. Proteste violente în Tel Aviv. Manifestanții au cerut demisia lui Netanyahu, poliția a folosit tunuri cu apă
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Dar dovezile nu au fost pe măsura afirmațiilor anterioare, iar criticii au acuzat armata că a pus în pericol în mod nechibzuit viețile civililor.

Ofensiva militară din Rafah ar putea împinge jumătate din Gaza în foamete

Programul alimentar mondial a publicat luni cele mai recente rezultate ale Clasificării integrate a fazelor de securitate alimentară, sau IPC, un proces internațional de estimare a amplorii crizelor de foamete.

Potrivit acestui document, practic, toată lumea din Gaza se luptă pentru a obține suficientă hrană, iar aproximativ 677.000 de persoane - aproape o treime din populație - se confruntă cu cel mai înalt nivel de foamete, una catastrofală.

Această cifră include aproximativ 210.000 de persoane din nordul țării.

Organizația a avertizat că, dacă Israelul își extinde ofensiva la orașul Rafah din sudul țării, așa cum a promis în repetate rânduri premierul Benjamin Netanyahu, luptele ar putea duce la foamete catastrofală aproximativ jumătate din populația totală de 2,3 milioane de locuitori din Gaza.

"Acesta este cel mai mare număr de persoane care se confruntă cu o foamete iminentă în lume în prezent și a fost nevoie de doar cinci luni pentru a se produce", a declarat Matthew Hollingworth, directorul interimar al Programului Alimentar Mondial pentru teritoriile palestiniene.

"Este încă posibil să se schimbe situația, dar trebuie să existe o încetare a focului și trebuie să curgă în mod constant cantități masive de ajutor alimentar, iar oamenii trebuie să aibă acces la apă curată și la asistență medicală", a mai spus el.

Nordul Gaza, inclusiv orașul Gaza, a fost prima țintă a invaziei și a suferit distrugeri pe scară largă.

În prezent, este epicentrul catastrofei umanitare din Gaza, mulți locuitori fiind nevoiți să mănânce hrană pentru animale.

Cel puțin 20 de persoane, majoritatea copii, au murit din cauza malnutriției și a deshidratării în nord, a declarat Ministerul Sănătății la începutul acestei luni.

Statele Unite și alte națiuni continuă să efectueze parașutări aeriene, iar livrările pe o nouă rută maritimă au început, însă grupurile umanitare spun că este esențial ca Israelul să deschidă mai multe rute terestre și să reducă restricțiile pentru a răspunde nevoilor umanitare tot mai mari.

Raportul PAM a precizat că parașutările aeriene reprezintă o "parte neglijabilă" a ajutorului - în comparație cu ceea ce este adus cu camioanele.

Autoritățile israeliene spun că nu impun nicio limită la intrarea ajutoarelor și acuză organismele ONU că nu reușesc să le distribuie în timp util. Grupurile de ajutor spun că distribuirea este imposibilă în mare parte din Gaza din cauza ostilităților continue, a dificultății de coordonare cu armata și a prăbușirii legii și a ordinii publice.

Înaintea publicării raportului, Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat că este de datoria Israelului să faciliteze acordarea de ajutoare prin simplificarea procedurilor.

"Israelul trebuie să facă acest lucru. Nu este o chestiune de logistică. Nu este vorba de faptul că Națiunile Unite nu au oferit suficient sprijin", a declarat acesta. "Camioanele sunt oprite. Oamenii mor, în timp ce punctele de trecere terestre sunt închise în mod artificial".

”Suntem blocați înauntru”

Luptele grele din jurul Spitalului Shifa, în inima orașului Gaza, au arătat între timp că militanții palestinieni continuă să fie prezenți în nordul Gaza, în ciuda condițiilor dure de acolo.

Oamenii care se adăpostesc în spital au declarat că forțele israeliene susținute de tancuri și artilerie au înconjurat complexul medical și că lunetiștii trag asupra oamenilor din interior. Aceștia au spus că armata a făcut raiduri în mai multe clădiri și a reținut zeci de persoane.

"Suntem blocați înăuntru", a declarat Abdel-Hady Sayed, care se adăpostește în unitatea medicală de peste trei luni. "Trag în tot ce mișcă. ... Medicii și ambulanțele nu se pot mișca".

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că armata israeliană îndreaptă focuri de armă și rachete asupra unei clădiri folosite pentru intervenții chirurgicale specializate. Acesta a precizat că un incendiu a izbucnit la poarta spitalului.

Ministerul a declarat că aproximativ 30.000 de persoane se adăpostesc la spital, inclusiv pacienți, personal medical și persoane care și-au părăsit casele în căutarea siguranței. Războiul a alungat aproximativ 80% din populația din Gaza din casele lor.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că armata a lansat o "operațiune de mare precizie" în anumite părți ale complexului medical. El a spus că militanți de rang înalt ai Hamas s-au regrupat acolo și dirijează atacuri din interior.

Armata a difuzat o înregistrare video aeriană neclară a ceea ce a spus că sunt militanți care trag asupra forțelor sale din interiorul spitalului, precum și o înregistrare video cu o grenadă propulsată de rachetă care lovește un vehicul blindat.

Hagari a declarat că pacienții și personalul medical pot rămâne în complexul medical și că un pasaj sigur era disponibil pentru civilii care doreau să plece.

Israelul acuză Hamas că folosește spitale și alte facilități civile pentru a-și proteja luptătorii, iar armata israeliană a efectuat raiduri în mai multe spitale de la începutul războiului, declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat luni că cel puțin 31.726 de palestinieni au fost uciși în război, dintre care 81 în ultimele 24 de ore. Ministerul nu face diferență între civili și combatanți în numărătoarea sa, dar spune că femeile și copiii reprezintă două treimi din numărul morților.

Militanții palestinieni au ucis aproximativ 1.200 de persoane în atacul surpriză din Gaza care a declanșat războiul și au luat alte 250 de persoane ostatice. Se crede că Hamas încă mai deține aproximativ 100 de prizonieri, precum și rămășițele altor 30, după ce majoritatea celorlalți au fost eliberați în timpul unui armistițiu de anul trecut, în schimbul eliberării palestinienilor încarcerați de Israel.

Statele Unite, Qatar și Egiptul au petrecut săptămâni întregi încercând să intermedieze o nouă încetare a focului și eliberarea ostaticilor, dar prăpastia dintre cele două părți rămâne mare, Hamas cerând garanții pentru încheierea războiului, iar Israelul jurând să continue ofensiva până când va distruge grupul militant.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Un militar israelian, Matan Vinogradov, ucis în atacul de la Spitalul al-Shifa în Gaza
Un militar israelian, Matan Vinogradov, ucis în atacul de la Spitalul al-Shifa în Gaza

În total, 250 de militari israelieni au fost ucişi în Fâşia Gaza de la începutul operaţiunii militare terestre lansate la 27 octombrie ca represalii după atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas, la 7 octombrie, în sudul Israelului.

VIDEO. Proteste violente în Tel Aviv. Manifestanții au cerut demisia lui Netanyahu, poliția a folosit tunuri cu apă
VIDEO. Proteste violente în Tel Aviv. Manifestanții au cerut demisia lui Netanyahu, poliția a folosit tunuri cu apă

Protestatarii din Israel au blocat drumurile principale și s-au încăierat cu poliția în Tel Aviv și Ierusalim, sâmbătă seara, în timpul protestelor săptămânale în care aceștia cer noi alegeri și un acord privind ostaticii.  

Cifre îngrijorătoare: peste 13.000 de copii au fost ucişi de când a început războiul din Gaza
Cifre îngrijorătoare: peste 13.000 de copii au fost ucişi de când a început războiul din Gaza

UNICEF estimează că peste 13.000 de copii au fost ucişi în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, iar mulţi alţii suferă de malnutriţie şi "nu mai au nici măcar energia de a plânge", relatează Reuters.

Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza
Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza

Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate tancuri şi focuri de armă grele asupra unităţii, relatează BBC.

Netanyahu a spus că va continua campania militară în Gaza, în timp ce negocierile pentru un armistiţiu urmează să fie reluate
Netanyahu a spus că va continua campania militară în Gaza, în timp ce negocierile pentru un armistiţiu urmează să fie reluate

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică presiunile internaţionale şi a spus că va continua campania militară împotriva Hamas în Gaza.

 

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.