Obama refuza sa comenteze atacul Israelului din Siria. "Au dreptul sa se protejeze de Hezbollah"


Ultimul update: Miercuri 08 Mai 2013 00:10
Data publicarii: Duminica 05 Mai 2013 10:11
Categorie: Stiri externe

Avioanele Israeliene au atacat o unitate militara din Damasc, potrivit unor oficiali ai armatei americane care au facut aceste declaratii pentru NBC News.

13:00  Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a apreciat sambata ca Israelul are dreptul sa vrea sa se protejeze impotriva unui transfer de arme sirine catre Hezbollahul libanez, refuzand insa sa confirme un raid israelian vizand arme siriene, relateaza AFP.

"Nu vreau sa fac niciun comentariu cu privire la ce s-a intamplat in Siria ieri", a explicat Obama la microfonul televiziunii americane de limba spaniola Telemundo, in Costa Rica, ultima etapa a miniturneului sau in America Latina.

"Voi lasa Guvernul israelian sa confirme sau sa dezminta eventualele bombardamente efectuate", a declarat el.
"Dar continui sa cred ca israelienii, in mod justificat, trebuie sa se protejeze fata de transferul de arme sofisticate catre organizatii teroriste precum Hezbollah", a adaugat Obama in cadrul acestui interviu care va fi difuzat duminica.

"Ne coordonam strans cu Israelul, recunoscand ca ei sunt foarte aproape de Siria, foarte aproape de Liban", a adaugat presedintele. "Hezbollah a declarat in repetate randuri ca este gata sa atace (Israelul) pana la Tel-Aviv. Iar israelienii trebuie sa fie vigilenti si ingrijorati".

Israelul a pastrat tacerea cu privire la acest subiect, sambata, repetand ca supravegheaza transferul de arme catre Hezbollahul libanez.

Cu o zi inainte, in cadrul unei conferinte de presa la San José, capitala statului Costa Rica, Obama a afirmat ca exclude a priori trimiterea unor militari americani pe teritoriul Siriei daca se va dovedi ca regimul lui Bashar al-Assad a recurs la stocul sau de arme chimice.

11:00 Televiziunile din Siria vorbesc despre un atac la periferia orasului. Imaginile publicate in retelele sociale arata flacari ce se ridica pana la cer dupa acest bombardament.

Atacul vine la doar o zi dupa ce au inceput primele bombardamente ale israelienilor asupra unor obiective strategice din Siria.

"Noul atac israelian este o incercare de a ridica moralul gruparilor teroriste care au fost strivite pana acum de nobila noastra armata" a fost mesajul televiziunilor siriene.

Atacul, al carui bilant nu a fost oferit pana in prezent, ar fi fost comis cu rachete, potrivit Sana.

"De fiecare data cand ajung informatii in Israel cu privire la transferul de rachete sau arme din Siria catre Liban (cu destinatia Hezbollah), ei vor fi atacati", a afirmat oficialul israelian.

"Fortele aeriane sunt in stare de alerta foarte ridicata, cum nu au mai fost de ani buni, pentru a raspunde oricarei eventualitati", a continuat el.

Armata israeliana si serviciile premierului israelian Benjamin Netanyahu au refuzat sa confirme orice informatie privind atacurile israeliene in Siria.

Presa americana a anuntat vineri ca aviatia militara israeliana a efectuat un raid joi sau vineri in Siria, vizand cel mai probabil armament destinat Hezbollah.

Tags: siria, israel, damasc,

Presa americana: Israelul a bombardat o cladire din Siria, unde ar fi fost ascunse arme chimice
Obama: Pozitia SUA fata de situatia din Siria va fi revizuita daca au fost utilizate arme chimice
VIDEO PROTVPLUS.RO