Israelienii nu mai au răbdare cu „Bibi” Netanyahu. Protestatarii furioși i-au cerut demisia și un pact cu teroriștii Hamas
Israelul comemorează o jumătate de an de la raidurile sângeroase Hamas când 1.200 de israelieni au fost uciși și alți 250 luați ostatici.
După șase luni de război cu Hamas, Benjamin Netanyahu spune că Israelul este „la un pas de victorie", dar insistă că nu va fi niciun armistițiu, fără eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.
Zeci de mii de israelieni i-au cerut demisia și un acord imediat cu Hamas pentru aducerea prizonierilor acasă.
Cel puțin cinci protestatari anti-guvernamentali au fost răniți, unul mai grav, după ce au fost loviți de o mașină în timpul demonstrațiilor de la Tel Aviv. Imaginile de la fața locului îi arată pe șofer și pasageri țipând nervoși la polițiști și protestatari. Apoi șoferul a lovit mai mulți oameni. Ulterior, șoferul a fost arestat.
Zeci de mii de oameni - organizatorii suțin că ar fi fost chiar 100.000 - au manifestat la Tel Aviv cerând demisia lui Netanyahu și eliberarea ostaticilor. Au fost demonstrații și în alte orașe, după ce armata israeliană a recuperat din Fâșia Gaza corpul neînsuflețit al unui ostatic - Elad Katzir. Conform serviciilor de informații israeliene, Katzir a fost ucis în captivitate.
Aproximativ 129 de ostatici s-ar mai afla în mâinile Hamas. Însă, cel puțin 34 dintre ei sunt presupuși morți.
Joe Federman, corespondent AP: „O mare parte a opiniei publice (din Israel) vrea ca guvernul să ajungă imediat la un armistițiu (cu Hamas) pentru a aduce acasă ostaticii. Ei cred că, cu cât acești oameni sunt în captivitate mai mult timp, cu atât au mai puține șanse să revină în siguranță acasă”.
Netanyahu spune că e aproape de victorie
Însă, premierul Benjamin Netanyahu se confruntă cu o creștere a furiei și pe plan internațional, față de modul în care Israelul poartă războiul din Gaza. Mai ales din cauza numărului imens de civili uciși și dezastrului umanitar din enclava palestiniană.
Benjamin Netanyahu: „Suntem la un pas de victorie. În loc ca presiunea internațională să fie îndreptată împotriva Israelului, ceea ce determină doar întărirea pozițiilor Hamas, presiunea comunității internaționale ar trebui să fie îndreptată împotriva Hamas, pentru că astfel va fi promovată eliberarea ostaticilor”.
Armata israeliană a anunțat că mută aparoape toate forțele din sudul Fâșiei Gaza și le regrupează "pentru etapele următoare ale războiului".
Deși a fost avertizat că vor fi consecințe dezastruoase, Netaniahu nu renunță la planurile pentru o ofensivă terestră la Rafah, din sud, considerat ultima redută Hamas. Dar acolo s-au refugiat un milion și 100.000 de palestinieni, mai mult de jumătate din populația fâșiei Gaza.