Șase luni de război în Fâșia Gaza. SUA și-au pierdut răbdarea. Blinken: Dacă nu vedem schimbări vom face noi schimbări
La 6 luni de la declanșarea războiului din Gaza relațiile dintre SUA și Israel sunt tot mai încordate.
Președintele american i-a cerut premierului israelian, într-o convorbire telefonică, o încetare imediată a focului în Gaza.
E cea mai semnificativă schimbare de ton a administrației americane, de la începutul conflictului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o convorbire telefonică, președintele american Joe Biden i-a transmis premierului israelian Netanyahu că atacurile aeriene asupra voluntarilor și întreaga situație umanitară din Gaza sunt de neacceptat.
E cel mai dur mesaj lansat de Casă Albă, până acum, către Israel. La începutul acestei săptămâni, au fost ucişi în Gaza, într-un bombardament aerian israelian, 7 voluntari străini, care făceau parte din ONG-ul umanitar World Central Kitchen.
Asociaţia hrănea sinistraţi în diverse părţi ale globului lovite de războaie.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Naţional Security Council: ”Președintele Biden a subliniat că încetarea imediată a focului e esențială pentru a stabiliza și a îmbunătăți situația umanitară și pentru a-i proteja pe civilii nevinovați. Și i-a cerut premierului (Netanyahu) să dea mandat negociatorilor săi pentru a încheia o înțelegere cât mai repede și să aducă ostaticii acasă„.
Și secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Israelul trebuie să ia măsuri rapid și a lansat chiar o amenințare voalată.
Antony Blinken: ”În legătură cu politica noastră în Gaza, pot spune asta: dacă nu vedem schimbările pe care vrem să le vedem, atunci vor fi schimbări în politica noastră proprie”.
Blinken nu a precizat la ce politici se referă, dar Statele Unite oferă în fiecare an ajutoare militare în valoare de miliarde de dolari către Tel Aviv. Luni, administrația Biden a autorizat transferul a peste 2000 de bombe către armata israeliană.
De partea cealaltă, premierul Netanyahu nu a comentat deocamdată poziția luată de oficialii de la Casa Albă, dar a subliniat faptul că Statele Unite ar avea tot interesul ca Israelul să-și îndeplinească toate obiectivele în Gaza.
Situația e complicată și de amenințările Iranului, care a promis răzbunare pentru recentul atac israelian în Damasc, în care au fost ucişi mai mulți ofițeri iranieni de rang înalt.
Benjamin Netanyahu: ”Acesta e un război mai amplu. Războiul nostru e războiul vostru, victoria noastră e victoria voastră. Și, dacă nu vom câștiga, asta va avea implicații enorme pentru securitatea americană și pentru viitorul nostru comun”.
Netanyahu nu a răspuns oficial la solicitările americanilor, dar Tel Aviv-ul a aprobat redeschiderea unui punct de trecere a frontierei în nordul Gâzei și va deschide, temporar, și portul Așdod, din sudul țării, pentru transporturile umanitare.
Premierul israelian a recunoscut că cei șapte voluntari ai World Central Kitchen, uciși de curând în Gaza, au fost bombardați din greșeală. Asta, deși reprezentanții ONG-ului susțin că atacul ar fi fost premeditat.
În cele aproape 6 luni de război, peste 190 de voluntari și-au pierdut viața în Gaza și în Cisiordania.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi, israel, Antony Blinken, hamas, Fâșia Gaza,
Dată publicare:
05-04-2024 14:12