ISIS obliga 550 de familii sa mearga la Mosul pentru a le folosi ca scuturi umane. Au ucis 40 de civili intr-un singur sat

21-10-2016 13:39

irak

Militanti ISIS au obligat 550 de familii sa-si paraseasca satele din imprejurimile Mosul pentru a le folosi drept scuturi umane.

Militanti ISIS au obligat 550 de familii sa-si paraseasca satele din imprejurimile Mosul si le-au adus in acest oras irakian pentru a le tine cu forta in apropierea pozitiilor pe care le detine gruparea in oras, cel mai probabil pentru a le folosi pe post de scuturi umane, a acuzat vineri o purtatoare de cuvant a Biroului ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani.

Odata ajunsi in Mosul, civilii sunt amplasati "in apropierea cladirilor aflate sub controlul SI si in doua locuri din care opereaza (jihadistii) pentru a fi folositi pe post de scuturi umane", a precizat ea. Shamdasani, care a citat "informatii coroborate" din zona, a mai declarat ca organismul ONU analizeaza informatii potrivit carora militanti jihadisti au ucis 40 de civili intr-un singur sat.

Mii de irakieni se refugiaza din Mosul

Asaltul fortelor guvernamentale irakiene si a luptatorilor kurzi asupra orasului Mosul a obligat 5640 de civili sa se refugieze din imprejurimile acestui oras. Reuters adauga si informatii de la Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) potrivit carora populatia se refugiaza si din estul in vestul orasului, dupa atacurile aeriene si bombardamentele recente. UNHCR a anuntat ca 900 de familii, formate din aproximativ 5400 de oameni, au fost primite in centrul pentru refugiati din satul Al-Hood si alti 240 de refugiati din districtul Handaniyah de la est de Mosul au fost transferati la centrul de primire Debag

Jihadistii au executat trei prizonieri kurzi in centrul orasului Mosul si le-au expus cadavrele in public

Trei combatanti ai fortelor kurde "peshmerga", luati prizonieri de Stat Islamic au fost executati in centrul orasului Mosul, bastionul islamistilor radicali din nordul Irakului, pe care trupele guvernului de la Bagdad incearca sa-l recucereasca. Potrivit directorului Comitetului pentru Drepturile Omului al Consiliului provinciei Ninive, a carei capitala este Mosul, Gazuan Hamed al-Daudi, cei trei combatanti kurzi au fost executati cu focuri de arma, iar apoi jihadistii le-au atarnat cadavrele de stalpi in centrul orasului.

In opinia sursei citate, aceste crime sunt o razbunare pentru avansul trupelor peshmerga, care au obtinut recent victorii in fata SI si au fortat astfel combatantii jihadisti sa se retraga din localitati situate la nord si est de Mosul. De cand a cucerit orasul, in iunie 2014, SI comite crime fara mila impotriva locuitorilor de acolo, a adaugat acelasi responsabil.

Aceste executii survin in a patra zi a ofensivei pentru eliberarea Mosulului, lansata de trupele irakiene cu sprijinul unitatilor peshmerga si a coalitiei antijihadiste conduse de SUA, care sustine operatiunile terestre cu raiduri aeriene. In cadrul acestei ofensive trupele kurde au lansat joi un atac conjugat pe trei fronturi distincte, la est si nord de Mosul, eliberand doua sate ocupate de SI.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26