Iranul si-a ingropat uzinele nucleare, insa SUA este pregatita cu rachetele SUBTERANE
Daca SUA si Israelul se vor decide sa atace constructiile nucleare ale Iranulului, vor avea de infruntat o mare provocare, deoarece uzinele Teheranului sunt foarte bine fortificate si bine protejate.
Iranul sustine ca programul sau nuclear are scopuri pasnice, insa SUA si alte tari sunt de parere ca aceasta tara incearca de fapt sa construiasca o arma atomica. Uzinele de imbogatire a uraniului de langa Natanz si Qom se numara printre site-urile nucleare iraniene care ar putea deveni o tinta pentru americani.
Instalatia nucleara de la Natanz este operationala din 2003 si este compusa din doua corpuri de cladire, de aproximativ 25.000 de metri patrati, care contine circa 9.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului. Se afla la 8 metri sub pamant si este protejata de un zid care are o grosime de 2,4 metri. Acoperisul a fost refacut in 2004 si intarit cu materiale speciale, dupa care a fost acoperit cu 22 de metri de pamant, potrivit The Washington Post.
Instalatia nucleara de langa Qom a fost construita in secret de iranieni intr-un munte mai mic, situat in afara orasului antic Qom. Publicul a aflat de aceasta constructie abia in 2009, iar constructia poate primi pana la 3.000 de cetrifuge. Incaparea principala pentru imbogatirea uraniului este protejata de aproape 90 de metri de piatra.
Cu ce va ataca SUA
Pentagonul dispune de cateva arme extrem de puternice, care au fost construite special pentru penetrarea bunkerelor construite in subteran. In schimb, militarii israelieni nu au o asemenea dotare. Una dintre aceste arme se numeste GBU-28 (Guided Bomb Unit), cu un varf BLU-122. Cantareste aproximativ 2 tone, avand un explozibil cu o greutate de 295 de kilograme. Poate strapunge un zid de 6 metri, penetreaza 30 de metri de pamant si este ghidata prin laser.
O alta racheta a americanilor este GBU-57, care cantareste aproape 14 tone, cu un explozibil de 2,7 tone. Navigarea este realizata prin satelit (GPS) si poate strapunge 60 de metri sub pamant inainte de a exploda. Potrivit unor date neconfirmate, aceasta bomba poate de asemena sa distruga un baraj de 60 de metri de protectie.
Sursa: Washington Post
Etichete: razboi, SUA, iran, nuclear, bombe,
Dată publicare:
29-02-2012 12:45