Iranul isi construieste instalatie nucleara subterana, de ultima generatie

Ultima actualizare: 05-11-2012 06:31
Iran, centrala nucleara

Iranul ar intentiona sa isi extinda programul nuclear la o instalatie subterana fortificata din apropierea orasului Qom, la 156 de kilometri sud-vest de Teheran, unde ar fi pregatit sa instaleze mii de centrifuge de generatie noua.

Potrivit unui diplomat de la Viena, citat de BBC News, Iranul nu are de gand sa inceteze programul nuclear, ci "sa-l bage in pamant", la propriu.

Potrivit altor declaratii ale unor diplomati care au solicitat sa li se respecte anonimatul, instalatia de la Qom contine in prezent circuite electrice, conducte si echipamente de suport necesare pentru noile centrifuge. Acestia precizeaza insa ca centrifugele nu au fost inca instalate si nu se stie cu siguranta cand anume se va intampla acest lucru.

In urma cu trei zile, Iranul a anuntat ca a dezvoltat centrifuge capabile sa imbogateasca uraniul mai rapid. Acestea pot accelera productia de uraniu imbogatit necesar atat pentru generare de energie electrica, dar si pentru o arma nucleara.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) nu a comentat aceste informatii. Inspectorii sai urmeaza sa viziteze Teheranul in aceasta saptamana, pentru o alta ruda de discutii privind activitatile nucleare ale Iranului, dupa ce li s-a refuzat accesul la unele instalatii nucleare in timpul vizitei precedente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO