Înmormântarea lui Soleimani a fost amânată, după ce 35 de persoane au murit
Înmormântarea generalul iranian Qassem Soleimani, ucis vineri într-un raid aerian în Bagdad, a fost amânată, după ce zeci de oameni au murit în busculadele create în timpul ceremoniilor.
Potrivit Reuters, care citează agenția oficială de știri a Iranului, nu se știe când va fi efectuată ceremonia de înmormântare.
Cel puțin 35 de persoane au murit și alți 200 au fost răniți după ce s-au călcat în picioare în cadrul ceremoniei organizate în orașul natal al generalului Soleimani, conform AP.
Busculada a avut loc în orașul Kerman, unde urmează să fie înmormântat generalul Qassem Soleimani.
„Din păcate, în urma unei busculade, niște compatrioți au fost răniți și alții uciși în timpul procesiunii funerare”, a declarat Pirhossein Koulivand, șeful serviciului de urgență din Iran.
În urmă cu câteva ore, sicriul cu trupul neînsufleţit a ajuns pe aeroportul din Kerman şi, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimele zile, mii de oameni s-au înghesuit şi acolo pentru a-l atinge.
S-au călcat în picioare până când coşciugul a fost pus într-o ambulanţă şi dus spre locul de veci.
Au fost 3 zile de ceremonii în toată ţara, dar care au inflamat spiritele. În timp ce Teheranul a jurat "răzbunare cruntă", preşedintele Donald Trump, la ordinul căruia a avut loc raidul, a scris pe Twitter că Statele Unite vor riposta rapid dacă Iranul loveşte orice ţintă sau cetăţean american.
După reuniunile de duminică de la Ahvaz (sud-vest) şi Mashhad (nord-est), iranienii au mărşăluit în masă la Teheran luni, declarată zi de comemorare, pentru a-i aduce un omagiu lui Qassem Soleimani, figură carismatică şi extrem de populară în Iran, ucis vineri alături de locotenentul său irakian şi de alte opt persoane în apropiere de aeroportul din Bagdad.
Mulţimea adunată pe o vreme geroasă a fost vizibil mai diversă decât adunările obişnuite strânse la apelul puterii.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, şi-a manifestat emoţia prezidând o scurtă rugăciune funerară la Universitatea din Teheran, în faţa sicrielor cu rămăşiţele lui Soleimani, ale lui Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi (paramilitari irakieni pro-Iran), şi ale altor patru iranieni.
Estimată la "câteva milioane" de persoane de către televiziunea de stat iraniană, mulţimea a alternat momente de reculegere şi de tristeţe cu momente în care şi-a exprimat furia strigând 'Moarte Americii' şi 'Moarte Israelului'.
Au fost arse de asemenea steaguri americane şi israeliene. Unii bărbaţi şi femei plângeau sau cereau răzbunarea lui Soleimani, şeful Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, şi arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.
Fiica lui Qassem Soleimani, Zeinab, şi şeful biroului politic al Hamasului palestinian, Ismail Haniya, au electrizat mulţimea vorbind despre efectele destabilizatoare pe care moartea generalului le va avea, în opinia lor, asupra rezistenţei Americii şi Israelului.
Iranul a promis, prin declaraţii oficiale ale liderilor săi, "o ripostă militară", o "răzbunare dură" care va avea loc "în locul potrivit şi la momentul potrivit".