Sute de mii de iranieni la procesiunile funerare ale generalului Soleimani. Teheranul a jurat „răzbunare cruntă”


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 20:43
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 16:18
Categorie: Stiri externe

Mulțimi imense s-au revărsat pe străzile Teheranului, în continuarea procesiunilor funerare pentru generalul iranian Qasem Soleimani, ucis vineri într-un raid aerian, la Bagdad, din ordinul lui Donald Trump.

 

Teheranul a jurat "răzbunare cruntă". În timpul transmisiunii televizate a funeraliilor, moderatorul a făcut apel la iranieni pentru strângerea a 80 de milioane de dolari, bani care ar putea fi puși "recompensă pe capul lui Trump". Pe de altă parte, Teheranul a anunțat retragerea totală, din acordul din 2015, menit să împiedice dezvoltarea armelor nucleare în Iran.

Jale, dar şi furie la adresa Americii. Mulţimi câtă frunză şi iarbă s-au revărsat pe străzile Teheranului plângându-l pe comandantul militar iranian ucis, vinerea trecută, pe aeroportul din Bagdad, într-un raid american cu drone.

Cu lacrimi în ochi, liderul suprem ayatolahul Khamenei a condus procesiunea, alături de înalţi oficiali ai regimului.

Fiica generalului Soleimani a ameninţat atât Statele Unite cât şi Israelul cu o răzbunare cruntă. A citit în direct la televiziune, un discurs virulent: "Nebunule Trump, să nu crezi că totul a luat sfârşit cu martiriul tatălui meu!" - a spus Zeinab Soleimani, ameninţând că zile negre vor veni pentru Statele Unite şi Israel.

Înlocuitorul tatălui ei la comanda unităţii de elită a Gardienilor revoluţiei, care poartă operaţiunile externe ale Iranului, este generalul Esmail Ghaani. El s-a angajat solemn că "va alunga America din regiune".

„America este cea care a pornit războiul. De aceea trebuie să se aștepte la răspunsurile potrivite pentru acțiunile lor. Cu siguranță, aceste răspunsuri vor fi militare și împotriva unor obiective militare”, a declarat Hossein Dehghan, consilier militar al liderului suprem iranian.

La corul de ameninţări venite dinspre Teheran, Preşedintele american a reacţionat din nou: Statele Unite vor riposta rapid,"poate într-o manieră disproporţionată", dacă Iranul loveşte orice ţintă sau cetăţean american - a avertizat, pe Twitter, Donald Trump.

Pe de altă parte, într-o declarație comună, preşedintele Franţei, cancelarul Germaniei şi premierul Britanic au cerut tuturor părţilor reţinere maximă, afirmând că este nevoie urgentă de detensionarea situaţiei.

Înmormântarea generalului Soleimani

 

Soleimani urmează să fie înmormântat marţi la Kerman (sud-est), oraşul său natal.

Estimată la “câteva milioane” de persoane de către televiziunea de stat iraniană, mulţimea a alternat momente de reculegere şi de tristeţe cu momente în care şi-a exprimat furia strigând ’Moarte Americii’ şi ‘Moarte Israelului’.

Au fost arse de asemenea steaguri americane şi israeliene. Unii bărbaţi şi femei plângeau sau cereau răzbunarea lui Soleimani, şeful Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, şi arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.

 

Mesaj difuzat la televiziunea de stat iraniană: Recompensă uriașă pentru „capul” lui Trump
Germania, Franţa şi Marea Britanie cer Iranului să respecte Acordul Nuclear
Iranul nu mai respectă prevederile Acordului Nuclear. Avertismentul lui Donald Trump
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33