Ce a decis Pakistanul în cazul conflictului dintre Statele Unite și Iran


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 21:05
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 20:56
Categorie: Stiri externe
Pakistan

Pakistanul nu va lua partea cuiva în escaladarea confruntării dintre Iranul vecin şi Statele Unite, a anunţat luni ministrul său de externe, după uciderea comandantului militar iranian Qassem Soleimani într-o lovitură de dronă americană în Irak.

Uciderea lui Soleimani pune Pakistanul, care este majoritar musulman sunit, dar are o mare minoritate şiită şi încearcă să evite tulburările regionale, într-o poziţie sensibilă.

Un aliat al Arabiei Saudite, inamic regional al Teheranului, Pakistanul are o relaţie complexă cu Iranul, cu care împarte o lungă frontieră, notează Reuters.

Mii de protestatari şiiţi au mărşăluit duminică în mai multe oraşe pakistaneze pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Iran. Unii s-au ciocnit cu poliţia în oraşul Karachi (sud) când au încercat să ajungă la consulatul SUA.

„Vrem să fie clar: teritoriul Pakistanului nu va fi folosit împotriva niciunui alt stat şi nici Pakistanul nu va deveni o parte din acest conflict regional", a afirmat ministrul de externe Shah Mehmood Qureshi într-o declaraţie politică în camera superioară a parlamentului .

„Pakistanul a adoptat o poziţie clară că (...) nu sprijină nicio acţiune unilaterală", a mai declarat el, în primul răspuns oficial al guvernului la uciderea lui Soleimani, arhitect al eforturilor de extindere a influenţei Iranului în regiune.

Uciderea lui Soleimani a provocat temeri legate de o conflagraţie regională majoră. Luni, sute de mii de iranieni s-au strâns pe străzile Teheranului pentru înmormântarea lui Soleimani, a cărui fiică a declarat că această moarte va aduce o "zi întunecată" pentru Statele Unite.

„Orientul Mijlociu a fost şi este volatil, iar această regiune nu îşi poate permite un alt război. Facem parte din această regiune şi când aici izbucneşte un incendiu, Pakistanul nu poate scăpa", a subliniat Qureshi.

Pakistanul se confruntă cu o criză economică severă şi cu tensiuni crescânde cu India vecină. Lunga sa frontiera terestră cu Iranul este marcată de activitatea militanţilor transfrontalieri.

De asemenea, relaţia Islamabadului cu Statele Unite este tensionată din cauza războiului din Afganistanul vecin, unde oficiali americani au acuzat frecvent Pakistanul că îi sprijină pe talibani, ceea ce acesta respinge.

Însă el are mare nevoie de sprijinul SUA, atât în ceea ce priveşte problemele severe legate de balanţa sa de plăţi, precum şi în legătură cu abordarea vecinului său nuclear India, după ce cele două ţări s-au aflat aproape de război anul trecut.

Qureshi a spus că a discutat situaţia regională cu miniştrii de externe ai Iranului, Arabiei Saudite, Turciei şi alţii.

Pakistanul primeşte ajutor şi cumpără o mare parte din petrol de la Arabia Saudită sunită, aflată într-o luptă pentru putere cu Iranul şiit într-o regiune unde ele sprijină părţi opuse în conflicte ce se întind din Siria până în Yemen.

Qureshi a mai declarat că se teme că moartea lui Soleimani ar putea declanşa o creştere a tensiunilor sectare, inclusiv în Afganistan.

„Credem că aceasta ar putea avea un impact negativ asupra Afganistanului şi că procesul său de pace - în care Pakistanul a jucat un rol important - ar putea fi afectat şi exploatat", a adăugat Qureshi.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33