Iranul are cel putin un prieten in conflictul cu SUA: presedintele Venezuelei, Hugo Chavez

Ultima actualizare: 11-06-2012 01:32
Hugo Chavez si Mahmoud Ahmadinejad

Presedintele Hugo Chavez a declarat ca Venezuela si Iranul vor continua sa coopereze in vederea "franarii nebuniei imperialiste". Anuntul a fost facut dupa vizita "fratelui" sau, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care face un turneu in regiune.

"Exista vointa de a continua sa actionam impreuna (...) cu scopul de a frana nebunia imperialista care se dezvolta astazi mai mult ca niciodata anterior, cu o forta teribila, amenintatoare", a declarat Hugo Chavez in curtea palatului prezidential Miraflores, unde presedintele iranian a fost primit cu onoruri militare.

"In prezent, poporul venezuelean si poporul iranian sunt pe calea luptei impotriva oricarui egoism si oricarei arogante a imperialismului", a declarat la randul sau Ahmadinejad, in cursul ceremoniei, transmisa la radio si la televiziune.

Chavez si Ahmadinejad, care au consolidat relatiile in ultimii ani, concomitent cu o sporire a ostilitatii lor fata de Statele Unite, s-au salutat ca "frati", inaintea inceperii unei reuniuni in cursul careia urmeaza sa semneze o serie de acorduri bilaterale.

Presedintele iranian a sosit duminica in Venezuela, intr-o prima etapa a turneului sau regional care include intalniri cu presedintii stangii radicale, urmand sa efectueze vizite in Nicaragua, Cuba si Ecuador.

Venezuela si Iranul, tari membre ale Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEP), au acorduri economice in valoare totala de aproximativ cinci miliarde de dolari si au convenit sa produca in Venezuela, intre altele, ciment, sateliti, alimente, tractoare si biciclete.

Turneul lui Ahmadinejad se desfasoara intr-un climat de tensiuni tot mai mari cu Occidentul, din cauza programului sau nuclear controversat.

Luni, Republica islamica a anuntat ca l-a condamnat la moarte pe un cetatean american de origine iraniana, acuzat de spionaj, dar si inceperea unor activitati de imbogatire a uraniului, intr-o noua uzina situata la sud-vest de Teheran.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO