Iranul a condamnat la MOARTE un american, acuzat de spionaj pentru CIA


Ultimul update: Luni 11 Iunie 2012 01:22
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2012 12:12
Categorie: Stiri externe
Amir Mirza Hekmati

Americanul Amir Mirza Hekmati, care a fost judecat in Iran pentru spionaj, a fost condamnat la moarte, la aproape 5 luni de cand a fost arestat. Anuntul a fost facut de catre agentia de presa oficiala a regimului de la Teheran.

Tribunalul l-a acuzat pe Hekmati ca a "lucrat in interesul unei tari inamice ... pentru apartenenta la CIA si pentru eforturile sale de a acuza Iranul ca s-a implicat in actiuni de terorism." Pe de alta parte, familia sa si oficialii SUA au negat toate aceste acuzatii.

"Suntem profund ingrijorati ca Amir nu are parte de un proces corect" se arata intr-un comunicat de presa al familiei de saptamana trecuta. "Am depus toate eforturile ca Amid sa beneficieze de un avocat in Iran. Am incercat sa angajam 10 avocati diferiti in Teheran, dar in zadar." Familia sa mai sustine ca Amir a fost reprezentat de un avocat desemnat din oficiu de catre autoritatile de la Teheran.

"Sub nicio forma acest lucru nu este acceptat intr-un proces. Nu vom inceta sa speram si sa ne rugam pentru o justitie dreapta, pentru un dialog pasnic cu Iranul si pentru intoarcerea acasa a lui Amir." - a mai transmis familia acestuia in comunicat, conform CNN.

Hekmati este un fost soldat al SUA care a fost arestat in august 2011, in timp ce-si vizita bunica si alte rude din Iran, sustine familia lui din Michigan. Conform aceleiasi surse, Amir a fost in armata americana din 2001 pana in 2005, iar apoi si-a deschis o firma de traduceri si a incheiat contracte cu armata in calitate de civil. In schimb, iranienii afirma ca Amir a lucrat pentru armata SUA timp de 4 ani, dupa care a intrat in CIA, care l-a trimis in Afganistan, unde a avut acces la documente secrete.

Hekmati urma sa furnizeze aceste informatii iranienilor in doua transe: prima parte gratuit, iar a doua parte, daca acestia erau multumiti, contra sumei de 500.000 $. Agentia iraniana de stiri afirma ca tribunalul care l-a judecat a speculat faptul ca Hekmati urma sa foloseasca chitanta banilor primiti pentru a minti ca Iranul finanta activitati teroriste.

De asemenea, agentia de stiri iraniana mai sustine ca Hekmati ar fi marturisit ca, daca Teheranul ar fi platit banii promisi, el ar fi pastra suma pentru a trai in Iran.

Inregistrare video difuzata de Iran cu un detinut american acuzat ca este spion CIA

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO