Iranul a inceput activitatea de imbogatire a uraniului intr-o zona imposibil de atacat si distrus


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 23:38
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2012 23:01
Categorie: Stiri externe
NASA stramtoarea Ormuz

Activitatile de imbogatire a uraniului au inceput in noua uzina nucleara Fordo sub atenta supraveghere a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a declarat ambasadorul Iranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, citat de AFP.

Este vorba de primul anunt al Teheranului despre activitatile de imbogatire a uraniului la Fordo, asezat la 150 de kilometri fata de Teheran. Centrala este ingropata intr-un munte ceea ce face un atac impotriva acestei locatii foarte dificil.

"Toate activitatile nucleare, in special cele de imbogatire a uraniului de la Natanz si Fordo, sunt supravegheate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica", a declarat Soltanieh pentru postul de televiziune iranian Al-Alam.

Sambata, presedintele Organizatiei Iraniene pentru Energie Atomica (OIEA), Fereydoun Abbassi Davani, a anuntat iminenta inaugurare a centralei Fordo.

"Centrala de la Fordo, ca si cea de la Natanz, au fost concepute astfel incat sa nu poata fi distruse de inamic", a mai precizat Fereydoun Abbassi Davani.

Iranul a inceput procesul de imbogatire a uraniului intr-o noua uzina nucleara, situata intr-o zona muntoasa, conform cotidianului Kayhan, preluat de postul de televiziune CNN.
"Conform unor rapoarte pe care le-am primit ieri, Iranul a inceput imbogatirea uraniului la unitatea Fordo, in pofida amenintarilor externe", relateaza cotidianul Kayhan.

Centrala nucleara Fordo se afla in muntii din provincia Qom, unde se spune ca Iranul are 3.000 de centrifuge in functiune.

O alta unitate nucleara este la Natanz, unde exista suspiciuni ca ar fi in functiune 8.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului.

Sursa: Pro TV

Tags: iran, uraniu,

VIDEO PROTVPLUS.RO