Ipoteza naucitoare: cazul Mailat, inscenare pentru discreditarea Romaniei
Partidul Democrat din Italia si serviciile secrete italiene au avut - dupa cazul Romulus Mailat - un acord pentru discreditarea Romaniei, imigrantii romani fiind considerati principala sursa a cresterii infractionalitatii, afirma un sociolog italian.
Imediat dupa uciderea Giovannei Reggiani la Roma, in octombrie 2007, Partidul Democrat, condus de fostul primar al Romei Walter Veltroni, a inceput sa critice Romania, afirmand ca aderarea acestei tari la Uniunea Europeana este principala sursa a lipsei de siguranta din Italia, afirma sociologul italian Segio Bagnoli.
Chiar si in timpul campaniei pentru desemnarea noului primar al Romei, candidatul de centru-stanga Francesco Rutelli a continuat sa acuze guvernul Berlusconi de cresterea infractionalitatii in Capitala, intrucat acesta a eliminat obligativitatea vizelor pentru romani in 2002. "De fapt, implicarea romanilor in infractiuni grave comise in Italia nu este atat de frecventa cum ar sugera fortele de dreapta si de stanga", informeaza site-ul invitatospeciale.com.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sociologul subliniaza ca dupa uciderea Giovannei Reggiani, in octombrie 2007, numarul infractiunilor savarsite de romani in Italia a ramas acelasi. In schimb - afirma Barbagli - s-au inmultit infractiunile grave savarsite de comunitatea imigrantilor albanezi. Rezultatul este ca cei mai multi italieni se tem foarte mult de romani si sunt mult mai indulgenti cu albanezii sau marocanii.
"Am inteles ca infractiunile stradale nu sunt doar o caracteristica a romanilor, albanezii si slavii fiind poate mult mai periculosi, dar liderii de stanga, la acea vreme din Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac, pentru ca altfel as fi starnit un val de rasism si xenofobie fara precedent", precizeaza Sergio Barbagli.
Ca urmare a imaginii negative pe care o au italienii despre romanii plecati la munca, guvernul roman a initiat campania "Piacere, siamo romeni".